Eveniment

Programul european de educație cinematografică pentru tineri CinEd continuă la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman continuă programul de educație cinematografică CinEd – European Cinema Education for Youth cu o nouă proiecție ce va avea loc joi, 22 noiembrie 2018, ora 1200 la Centrul de formare al instituției.

La activitate vor participa elevii claselor a XI-a D și a XII a-F de la Colegiul Național Alexandru Dimitrie Ghica, Alexandria însoțiți de doamna profesoară Florina Vasilescu.

Acest proiect european se află în cel de-al treilea an de funcționare, celor șapte țări inițiatoare (Franța, Portugalia, Spania, Italia, România, Bulgaria și Cehia) adăugându-li-se mai apoi, un nou partener – Finlanda.

Obiectivul acestei inițiative este acela de a oferi tinerilor din Europa, cu vârsta cuprinsă între 6 – 19 ani, șansa să descopere diversitatea cinematografiei europene și, în același timp, să își dezvolte capacitatea de analiză critică și să acumuleze cunoștințe în privința limbajului cinematografic și a procedeelor utilizate în film.

În Teleorman programul a fost lansat pe 21 aprilie 2016, cu ocazia Zilei Bibliotecarului. Tot atunci a avut loc și un training cu bibliotecarii din bibliotecile publice teleormănene.

Filmul ales este intitulat  Intervalul (L’Intervallo)Italia, 2012 –  în regia lui Leonardo Di Costanzo.

Salvatore (Toto, cum i se mai spune), un tânăr de 17 ani, își petrece zilele vânzând  granita de lămâie într-o zonă de la periferia orașului Napoli. Când se pregătește pentru ceea ce părea a fi o zi obișnuită de lucru, este obligat de către șeful grupării locale Camorra, Bernardino, să  stea închis într-o clădire uriașă, dezafectată, cu ordinul de a o păzi pe Veronica, o tânără necugetată. În ciuda misterioasei lor încarcerări, cei doi adolescenți devin rapid complici și decid să exploreze împreună vasta „închisoare” în care se află.

Din 2016 și până în prezent mai mulți elevi de la școli și licee din oraș au trecut pragul bibliotecii pentru a participa la diferite proiecții. Amintim câteva: Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii – România, 2005, în regia lui Cătălin Mitulescu;  Shelter (Adăpostul) – Bulgaria, 2010; Un sâmbure de îndoială – Portugalia, 1987;  Rentrée des classes – Franța, 1956; Petite Lumière – Franța, 2006.

Programul va continua și în anul următor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.