Social

Programul de screening pentru cancerul de col uterin va demara după ce va primi finanţarea

Conform OMS 537/2012 în cursul lunii august a fost demarat programul Ministerului Sănătăţii de screening pentru cancerul de col uterin. Programul se va desfăsura la nivel naţional pe o perioada de 5 ani şi se adresează tuturor femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani, însă programul nu este funcţional încă, deoarece, la nivelul judeţului nu s-a încheiat contractul cu CAS pentru finanţarea acestui program.

Potrivit DSP Teleorman, la nivelul judeţului Teleorman s-au creat 2 reţele de screening, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria şi Spitalul Municipal Roşiorii de Vede din care fac parte 90 de medici de familie, 13 centre de recoltare, 7 centre de anatomie-patologică şi 8 medici anatomo-patologi, iar responsabilul judeţean în activităţile desfăşurate pentru implementarea programului de screening este doctorul obstretician Sorin Chirea, medic primar obstetrică ginecologie, care a precizat că programul este gata de debut la nivelul Teleormanului, asta din punct de vedere al organizării, însă punerea propriu-zisă în practică va avea loc abia după ce se va face finanţarea programului, finanţare ce se face pe regiuni de dezvoltare, după care se va trece la semnarea contractelor cu casele de asigurări de sănătate şi ulterior semnării acestor contracte va demara programul.

La nivelul judeţului, se arată într-un comunicat al DSP Teleorman, anul trecut 94 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin, iar anul acesta, din cele peste 103.100 de femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani au fost depistate cu cancer de col uterin 42 de femei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.