Social

Programele şcolare depăşite, la baza dezastrului înregistrat la simulări, în opinia sindicaliştilor

Monica DUMITRESCU

S-a mai încheiat o simulare a examenelor naţionale, iar rezultatele sunt la fel de “dezastruoase”, elevii tot nemotivaţi, profesorii implicaţi cu şi mai multe obligaţii, dar drepturi mai puţine. Nu s-a schimbat aproape nimic în ceea ce priveşte reforma, dar se vor rezultate spectaculoase. Trebuie să ne aşteptăm ca, în anii care vin, rezultatele să fie din ce în ce mai slabe, atâta timp cât programele şcolare nu se vor schimba, astfel încât să pregătească copiii pentru piaţa muncii actuală, se arată într-un comunicat transmis de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

“Modalitatea de evaluare a elevilor trebuie schimbată. În prezent noi evaluăm, în cele mai multe cazuri, ceea ce au memorat copiii, nu ceea ce sunt capabili să aplice mai departe la un loc de muncă. Aceste rezultate demonstrează, încă o dată, că programele şcolare trebuie modificate şi sistemul de evaluare regândit. Cu actualele programe elevii nu pot fi mobilizaţi să înveţe mai bine, oricâte eforturi ar face dascălii. Şi aceste rezultate la simulări demostrează că învăţământul contină să involueze, iar dacă se doreşte ca acest fenomen să înceteze, factorii decizionali trebuie să facă o analiză obiectivă a sistemului de învăţământ şi să depisteze cauzele care au generat această stare. Îmi este teamă că rezultatele slabe de la aceste simulări se vor repeta şi la examenele care se apropie. Avem o lege a educaţiei contestată aproape de toată lumea, iar actuala Putere nu a întreprins nimic pentru a o îmbunătăţi”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Acesta a mai precizat că FSLI a atras atenţia, în nenumărate rânduri, asupra faptului că aceste simulări nu au nicio miză pentru niciunul dintre actorii implicaţi, atâta timp cât notele nu sunt trecute în catalog şi dascălii, care predau disciplinele respective, sunt nevoiţi să facă eforturi apreciabile prin corectarea unui număr mare de lucrări, fără a primi un ban în plus la salariu pentru această activitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.