Social

Programările pentru obținerea pașapoartelor se fac exclusiv online

Persoanele care vor să obțină un pașaport simplu electronic sau unul temporar sunt informate că programările pentru depunerea cererilor de eliberare se fac exclusiv online, prin completarea formularului on-line de pe platforma www.epasapoarte.ro. Reprezentanții Direcției Generale de Pașapoarte atrag atenția că programarea în scopul depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor simple nu se solicită telefonic și nici prin e-mail.

De asemenea, pentru evitarea supraaglomerării, cererile de pașapoarte pot fi depuse la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte, indiferent de domiciliul/reședința solicitantului, însă trebuie respectată ora programării.

„Prezentarea cetățenilor la sediul serviciului public comunitar de pașapoarte mai devreme de ora programării nu determină preluarea cererilor în avans, întrucât trebuie respectat intervalul orar stabilit pentru fiecare programare în parte”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Pașapoarte.

Conform normelor în vigoare, eliberarea documentelor de călătorie se poate face într-un interval cuprins între 5 și maximum 10 zile lucrătoare, în funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare.

Statusul cererii de emitere a paşaportului simplu electronic poate fi verificat în timp real, accesând link-ul disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, secțiunea Status pașaport, pe site-ul oficial al Direcţiei Generale de Paşapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro, precum şi pe site-urile Instituţiilor Prefectului, având drept criterii de căutare numărul de cerere sau ultimele nouă caractere din CNP şi data depunerii cererii.

Direcția Generală a Pașapoartelor subliniază că pașaportul românesc nu se eliberează în regim de urgență.

Pașaportul simplu temporar este singurul document care se eliberează, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, doar în anumite situații de excepție, ce trebuie dovedite, după caz, cu documente din care rezultă motivele ce determină necesitatea și urgența deplasării în străinătate.

Contravaloarea paşaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani sau 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani, în timp ce contravaloarea pașaportului simplu temporar este de 96 de lei, indiferent de vârsta titularului.

Plata contravalorii pașaportului se poate efectua la casieriile unităților CEC Bank, precum și la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank sau on-line, prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro.

În situația în care cetățenii nu reușesc să ridice documentele de călătorie de la sediul serviciului public comunitar de pașapoarte la data stabilită cu ocazia depunerii cererii, aceștia vor putea să le ridice și la o dată ulterioară, fără a fi necesară efectuarea unei programări în acest sens. De asemenea, cetățenii au posibilitatea ca ulterior depunerii cererii, să solicite ridicarea pașaportului de la sediul oricărui alt serviciu public comunitar de pașapoarte în afara celui unde au depus cererea sau de la sediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României în străinătate, context în care este necesar să transmită o solicitare în acest sens la adresa de e-mail dgp.relatiipublice@mai.gov.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.