Social

Profesori din cadrul Centrului Județean de Excelență Teleorman, în mobilitate Erasmus

Trei cadre didactice de la Liceul Teoretic “Alexandru Ghica”, profesori coordonatori în cadrul Centrului Județean de Excelență Teleorman (Gîțoi Silvia, Manta Anca, Mircea Mirela) au  participat la prima mobilitate  Erasmus cu tema “Online School”,  care s-a desfășurat în Madeira, Portugalia, în perioada 18-26.02.2024. Mobilitatea a fost prevăzută în proiectul Erasmus+, obținut de Centrul Județean de Excelență Teleorman, cu titlul “Performanță și inovare pentru un Viitor Excelent la CJEX”, nr. 2023-R001-KA122-SCH00013906.
Obiectivele acestui curs de perfecționare au fost: Implementarea metodelor Blended Learning și Flipped Classroom în procesul instructiv-educativ; Dezvoltarea competențelor TIC în vederea creșterii motivației de învățare a elevilor și stimulării creativității acestora; Schimb de bune practici și transfer de cunoștințe și metode între participanții aparținând unor culturi diferite; Dezvoltarea de instrumente (jocuri digitale, portofoliu electronic, povești digitale despre modalități de aplicare a tehnologiei la elevi cu vârsta diferite); Înțelegerea necesității utilizării RED(Resurse Educaționale Deschise); Dezvoltarea abilității participanților de a utiliza instrumente social-media web 2.0.
Programul cursului de formare a fost dens și a oferit participanților posibilitatea de a se familiariza cu noi aplicații, platforme de  învățare, jocuri didactice, menite să-i stimuleze pe elevi în dobândirea unor noi cunoștințe și să-i captiveze pe aceștia de-a lungul activităților de învățare derulate în clasă și în pregătirea temelor pentru acasă.
Ziua 1-Cultură și interculturalitate: Prezentarea participanților la curs și a instituțiilor din care fac parte; Așteptări-Contribuții-Temeri-joc intercultural; Comunicare  și interconectare prin tehnici de teatru; Dezbateri în echipe pe teme interculturale.
Ziua 2- Introducere în utilizarea TIC: Stereotipuri și prejudecăți despre folosirea TIC în jocul didactic; Metode și strategii pentru îmbunătățirea comunicării între participanți; Călătorie culturală- explorarea manifestărilor externe specifice fiecărei culturi.
Ziua 3- Instrumente digitale: Înțelegerea metodei Flipped Classroom și Blended Learning; Modalități de abordare a metodelor moderne de predare; Dezvoltarea abilităților de a crea materiale video ce pot fi integrate în procesul didactic.
Ziua 4- Imersiunea în cultura și civilizația din Madeira, Portugalia: Cristo Rei- simbolism spiritual; Curral das Freiras- mituri și legende; Eira do Serrado- punct panoramic unic; Cabo Girão-platforma de sticla și vegetația tropicală; Santana- arhitectură tradițională; vizită de studiu la Engenhos do Norte.
Ziua 5-Audio și video. Povești digitale: explorări online-proiect audio/video bazat pe realitatea specifică fiecărui cursant; modalități de a crea portofolii de studiu ale elevilor; podcasting și înregistrări audio pentru utilizare online; Voip-Skype pentru colaborare online-jocuri de simulare; Poveștile digitale în educație; Evaluare parțială.
Ziua 6- Bloguri, site-uri și webquests: Pregătire pentru implementarea diferitelor instrumente TIC, aplicații și platforme web; Bloguri, site-uri web și webquests; Crearea unui blog/website-proiect în echipă; Webquest:prezentarea rezultatelor explorării peisajului urban.
Ziua 7-Metode inovative utilizate în crearea unui plan de lecție: Crearea unui plan de lecție Flipped/ Blended Classroom, folosind Plickers, QR Codes, Goosechase, Jeopardy Games, Wordwall, Quizlet, Flipgrid; Instrumente cloud-Google suite; Creare crosswords și quizzes; Mind Maps și Word Clouds; Utilizare aplicațiilor digitale în cadrul activităților în aer liber; Schimb de bune practici cu privire la personalizarea instrumentelor digitale; Evaluarea proiectelor realizate.
Ziua 8- Metodologie digitală: Vizită de studiu la o instituție locală care implementează proiecte europene; Metoda Flipped Classroom și Blended learning; Disemninare proiecte europene de către partcipanții la curs; Utilizarea tablei interactive în procesul instructiv-educativ.
Ziua 9- Evaluare și diseminare Erasmus+: Diseminarea și planificarea activităților de valorizare; Utilizarea instrumentelor de certificare Europeană: Europass Mobility, actualizarea Pașaportului lingvistic european; Evaluarea finală a proiectului; Acordarea certificatelor de participare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.