Economie

Produsele de post pot fi înşelătoare – specialiştii atrag atenţia asupta etichetei

Postul Paştelui, cel mai lung şi mai greu din an, este un prilej de purificare spirituală, dar şi o perioadă de detoxifiere a organismului, deoarece nu se consumă produse de origine animală. Numeroşi teleormăneni aleg să ţină acest post, însă specialiştii în sănătate publică atrag atenţia asupra preparatelor de post care se găsesc din belşug pe rafturile magazinelor, deoarece astfel de alimente pot avea un efect negativ asupra sănătăţii.

Medicii le recomandă celor care ţin post să aleagă mâncarea gătită în casă, fructele şi legumele. Dincolo de valenţele purificării fizice şi spirituale ale postului, produsele de post pot avea influenţe negative asupra organismului. Cei care ţin post trebuie să citească etichetele produselor, deoarece aceste alimente conţin acele E-uri concentrate în coloranţi, arome şi îndulcitori, care pot avea efect toxic asupra organismului. Produsele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, alune, mazăre, tofu, nuci şi migdale. Cel mai indicat în această perioadă este să se gătească în casă, aceasta fiind o alimentaţie mult mai sănătoasă, bogată în macro şi micro nutrienţi, vitamine, antioxidanţi benefici, perioada de vară fiind şi o perioadă de stres cauzată de venirea primăverii şi schimbările climatice şi, de cele mai multe opri, concide cu perioada de astenie de primăvară.

De asemenea, specialiştii în sănătate publică atrag atenţia asupra faptului că gravidele şi copiii nu trebuie să ţină post, dar dacă vor neapărat să postească, trebuie să înştiinţeze medicul curant.

De altfel, şi specialiştii în protecţia consumatorilor atrag atenţia asupra produselor de post, care, pe lângă numărul mare de E-uri din compoziţia acestor produse, acestea pot conţine şi ingrediente de origine animală, care, sunt trecute pe etichetă sub denumiri mai puţin cunoscute consumatorilor. Aceste ingrediente, de natură proteică, nu sunt specificate ca fiind vegetale, dar sunt trecute pe etichetă sub denumiri care nu dau deloc de bănuit. Un astfel de ingredient este cazeinatul, care provine din lapte, zerul sau praful de zer, produse de origine animală sau albumina, un alt ingredient care nu are ce căuta pe eticheta produselor de post.

Specialistul spune că produsele de post, care pot conţine aceste ingrediente, sunt pateurile vegetale, crenvuştii sau salamurile,  brânzeturile de post sau chiar margarina.

Praful de ou este un alt ingredient care nu are deloc de a face cu produsele de post, dar care a fost găsit din belşug în compoziţia cozonacilor ce se comeriaclizează în această perioadă pe piaţă sub denumirea de cozonaci de post. Astfel, Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit în magazinele din Capitală cozonaci de post care aveau în compoziţie ouă. În urma acestei descoperiri, ANPC a dispus un control în toată ţara la produsele de post comercializate în supermarketuri şi hipermarketuri. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.