Social

Procedura de achiziţie a microbuzelor şcolare, blocată de contestaţii – În Teleorman mai este nevoie de cel puţin 18 microbuze şcolare

Monica DUMITRESCU

Demarată în toamna anului trecut, procedura de achiziţie a microbuzelor pentru transportul elevilor este în acest moment blocată de contestaţii. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că procedura de achiziţie de microbuze şcolare a depăşit termenul estimat pentru anul 2013, precizând că a ajuns “în buna tradiţie românească” în stadiul contestaţiei la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) şi urmează să ajungă probabil la Curtea de Apel. Acesta a precizat că, în mod normal, microbuzele ar fi trebuit achiziţionate până în acest moment, în condiţiile în care procedura de achiziţie trebuia să se finalizeze în 2013, însă nu se poate pronunţa asupra datei la care acestea vor ajunge la elevi.

“Nu ştim când se va finaliza, nu ştim când vor putea ajunge microbuzele la şcoli, la copii. Sunt proceduri de achiziţie care durează şi doi ani de zile şi care se finalizează printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel de obicei. Şi asta a afectat foarte mult devoltarea României, pentru că s-a întârziat foarte mult de-a lungul anilor, inclusiv absorbţia de fonduri europene. Eu nu contest dreptul nimănui să conteste la CNSC, la Judecătorie. Ce este foarte rău este că sunt companii care şi-au făcut din asta o meserie, contestă, contestă, pierd peste tot, instituţia e întârziată, obiectivul e întârziat, iar firma care a făcut contestaţie nu păţeşte nimic”.

Potrivit Ministerului Educaţiei, anul trecut s-a făcut o evaluare la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul microbuzelor şcolare necesare transportului elevilor şi inspectorii şcolari au înaintat cifra de 960 de autoturisme, însă la buget nu ar fi prevăzute sume decât pentru 40-45 de microbuze. “I-am prezentat situaţia premierului şi am decis să începem să cumpărăm sau să luăm în leasing 800 de microbuze şcolare, astfel încât în septembrie-octombrie 2013 să poată fi folosite în localităţile care le-au cerut”, a explicat atunci Pricopie. Ministrul a mai spus că se încearcă şi obţinerea acceptului de a utiliza fondurile structurale alocate Educaţiei şi pentru acoperirea unor rate la cumpărarea sau leasingul microbuzelor şcolare.

În Teleorman, la această dată, sunt 75 astfel de microbuze, număr insuficient comparativ cu numărul de elevi care fac zilnic naveta, multe dintre şcolile din mediul rural fiind nevoite să se descurce pe cont propriu, cel mai adesea apelându-se la transportul în comun care nu prezintă siguranţă, mai ales pentru cei mai mici dintre copii.

Pentru asigurarea transportului elevilor teleormăneni în condiţii optime ar mai fi nevoie de cel puţin 18 microbuze şcolare.

Cele mai mari probleme în acest sens sunt la Zimnicea, Smârdioasa, Peretu, Mereni, Uda Clocociov, însă lista nu se opreşte aici. Autorităţile locale aflate în această situaţie trag speranţa că în cursul acestui an şcolar situaţia ar putea fi rezolvată, dacă nu în totalitate, cel puţin parţial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.