Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a răspuns invitaţiei Asociaţiei Învăţătorilor Teleorman de a participa sâmbătă, 27 mai 2017, la o dezbatere privind principalele probleme ale învăţământului preuniversitar, cu accent pe învăţământul primar. Evenimentul s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” şi a marcat, în avans, Ziua Învăţătorului, care se sărbătoreşte anual pe 5 iunie.
La dezbateri au participat şi prefectul judeţului Teleorman, Florinel Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Dănuţ Cristescu, primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, Marian Şuţă, preşedintele ARACIP Şerban Iosifescu.
Ministrului Educaţiei i-au fost prezentate, cu acest prilej, câteva direcţii de acţiune pe care cadrele didactice din învăţământul primar le consideră proritare.
“Pentru a realiza un învăţământ de calitate, care să răspundă nevoilor şi provocărilor societăţii actuale, este necesar ca şcolala, prin organizarea ei, prin norme instituţionale şii reguli de conduită, să creeze cadrul social al învăţării. Considerăm că este de o importanţă majoră ca învăţătorul să se aplece asupra fiecărui copil, să îi acorde toată atenţia cuvenită. Acest lucru presupune timp, răbdare, în pregătirea lecţiilor. De aceea, considerăm că reducerea numărului de elevi la clasă ar fi o măsură benefică pentru abordarea diferenţiată, în funcţie de nevoile fiecărui elev. Este necesar ca în fiecare şcoală să existe învăţător de sprijin şi consilier psihopedagogic. Privind din perspectiva elevilor, procesul instructiv-educativ este mult mai atractiv dacă la nivelul programei aplicabilitea ar avea o pondere mai mare, raportată la conţinuturile teoretice”, a spus Calelia Râcu, vicepreşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Teleorman
Baze materiale la standarde înalte, echipamente audio-video, table interactive, softuri educaţionale, laboratoare, alocarea unui coeficient mai mare din PIB pentru educaţie reprezintă alte priorităţi ale învăţământului primar, aduse în atenţia ministrului.
“Ne exprimăm speranţa unei colaborări eficiente atât între mai multe ministere, dar şi între ministerul Educaţiei instiuţii ale statului pentru crearea unor programe, pentru deschiderea unor linii de finanţare ce pot fi accesate de unităţile de învăţământ. Ceea ce ne dorim este ca şcoala românească să ofere elevilor nu doar informaţii de cultură generală, ci să fie acel loc în care elevii să vină cu plăcere, care să îi pregătească pentru viaţă cu adevărat”, au mai transmis ministrului, dascălii din învăţământul primar, prin vocea conducerii Asociaţiei Învăţătorilor din Teleorman.
Potrivit ministrului Pavel Năstase, pentru fiecare problemă semnalată de dascălii din învăţământul primar există şi o soluţie la nivelul ministerului pe care îl conduce.
“Şi pe agenda ministerului avem aceste teme. Pentru formarea continuă a cadrelor didactice avem un proiect care acum este depus la Fonduri Europene şi vom face această pregătire pentru toate cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. O să investim cu prioritate în mediul rural. Eu cred că asta trebuie să facem având în vedere condiţiile vitrege care sunt în aceste locuri. Mi-a plăcut foarte mult sistemul de educaţie japonez, unde până pe la vârsta de zece ani copiii nu dau evaluări. Ei sunt lăsaţi să viziteze un parc, să vadă cum cresc florile, animalele. Eu nu spun că noi trebuie să facem aşa, dar trebuie să ne gândim”, a declarat Pavel Năstase.
Daca copiii fac meditatii inca din clasa a doua , despre ce fel de dascali . vorbim? Asa ca dlor mai lasati snobismul si mandria si luati.va rolul in serios.menirea voastra este sa educati copii nu sa va plimbati gentile si garderoba prin cancelarii
Problema scolii o reprezinta profesorii ff slab pregatiti.Sunt buni numai la chefuri bancheturi si sesiuni , foto pe facebook.Nimeni nu are nici o remuscare ca din 30de copii doar 2 iau bac.cul.Ar trebui sa punem intr.un colaj rezultatele laBac,cu ziua robelor pe muzica de smiley. rusine acestor domni care isi bat joc de munca parintilor.
Problema generala a invatamanului romanesc si in special al celui teleormanean este faptul ca dascalii fac meditatii contra unor sume de bani cu proprii elevei.
Cand vom termina cu acesta forma de mita?
Problema numarul unu este Monica COMAN, analfabeta rapandula, mardoaie de copii!!!!De ce ascunde-ti adevarul!!!!Mona COMAN=PUSCARIE, nu INVATAMANT!!!!
Sa fim seriosi…se poate face invatamant de calitate si fara invatator de sprijin si psihopedagog, oricum nu aduc niciun beneficiu copiilor, se mai creeaza niste posturi caldute in invatamant, atat. Daca n-ar mai iesi pe banda invatatori si profesori cu diplome cumparate si cunostinte ce tind spre zero, n-ar mai trebui sa vedem copii si tineri analfabeti sau semianalfabeti dupa absolvirea a 8 ,10 sau 12 clase, pentru care bacalaureatul este cea mai mare incercare a vietii lor. Numai ca noi, romanii suntem experti in elaborarea de planuri si masuri pe care oricum nu le respecta nimeni, ne intalnim si discutam numai de dragul socializarii la nivel academic…
Domnule MINISTRU, Demite-ti tot I.S.J. TR numia rapandule si deprofesionalizate, Monica COMAN, bate copii de 8 ani in scoala…!!!!