Social

Probele orale ale Bacalaureatului nu creează mari emoţii liceenilor alexăndreni

IMG_1354Prima sesiune a Bacalaureatului din acest an a demarat luni cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română, probă care, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei se întinde pe parcursul a trei zile. Potrivit prof. Alexandra Negrea, inspector şcolar în cadrul ISJ Teleorman, vicepreşedintele comisiei judeţene a Bacalaureatului, în Teleorman la prima probă orală a examenului sunt aşteptaţi aproape 3100 de candidaţi. Aceasta a precizat că numărul total al absolvenţilor înscrişi în prima sesiune a Bacalaureatului din acest an este de 4088, însă 995 dintre aceştia vor susţine doar probe scrise, majoritatea pe cea la matematică, întrucât sunt absolvenţi din seriile anterioare care au echivalate probele orale la care s-au prezentat în sesiunile din anii trecuţi, precum şi probele scrise pe care le-au promovat atunci.

Revenind la prima probă orală a Bacalaureatului, luni în liceele alexăndrene atmosfera era destul de destinsă, candidaţii fiind destul de optimişti, cu atât mai mult cu cât la acestă probă nu se acordă note, şi nici calificativ admis/respins. La această probă se evaluează următoarele competenţe: înţelegerea textului, exprimarea şi argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului, adaptarea la situaţia de comunicare şi utilizarea limbii literare. Subiectele sunt elaborate de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare şi au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatele obţinute se exprimă prin niveluri de competenţă: mediu, avansat şi experimentat.

La Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” s-au înscris pentru prima probă orală 176 de candidaţi. Directorul unităţii de învăţământ, prof. Manole Neagu, spune că evaluarea se va termina astăzi. În ceea ce priveşte rezultatul final, acesta speră că la unitatea de învăţământ pe care o conduce, procentul de promovabilitate va fi unul satisfăcător, deşi rezultatele la ultima simulare nu au fost tocmai încurajatoare, iar celor 176 de candidaţi care au absolvit liceul în acest an se vor mai adăuga încă 76 din seriile trecute. “Simulările pot fi un barometru, dar există şi un grad de subiectivitate, fiind organizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. Unele au fost mai exigente, altele mai puţin”, a declarat acesta.

La ieşirea din sala de examen, candidaţii de la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” au apreciat subiectele ca fiind acceptabile.

“Subiectele au fost acceptabile. Consider că m-am descurcat destul de bine şi am încredere că mă voi descurca şi la probele scrise, chiar şi la proba la matematică”, a declarat un absolvent care se pregăteşte pentru facultatea de medicină şi care la un test preliminar organizat de aceasta s-a clasat pe primele locuri.

“Am emoţii, ca orice elev de clasa a XII, însă subiectele au fost uşoare şi m-am descurcat bine. Nu are de ce să-mi fie frică, poate puţin la matematică, dar cred că mă voi descurca”, a spus o altă candidată.

“Subiectele au fost accesibile. Am avut ceva emoţii la început, dar am reuşit să le înving. E normal să am emoţii, orice se poate întâmpla, însă m-am pregătit foarte mult în clasa a XII-a, ca de altfel pe tot parcursul liceului şi am încredere că pregătirea îşi va spune cuvântul”, a mărturisit o absolventă care după bacalaureat intenţionează să urmeze cursurile universitate la ASE.

Afară, alţi candidaţi, destul de liniştiţi aşteptau să le vină rândul. Pe ici pe colo, mai mult ascunşi, erau şi câţiva părinţi, ale căror emoţii păreau a fi cu mult mai mari decât ale candidaţilor. Evaluarea s-a încheiat luni, la ora 18.00, urmând ca marţi, până la ora 20.00, să fie evaluaţi toţi candidaţii liceului.

Atmosferă asemănătoare şi la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria, unitate de învăţământ care anul trecut s-a numărat printre cele care au obţinut cel mai mare procent de promovabilitate. Aici, potrivit directorului unităţii, prof. Silvia Botez, susţin bacalaureatul 210 candidaţi din seria curentă şi 24 din seriile anterioare. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română se va întinde pe parcursul a trei zile, conform programării subcomisiilor de evaluare, a mai spus Silvia Botez.

Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria, Rulmentul, cum este mai cunoscut, se numără printre liceele care la ultima simulare la matematică niciun elev din clasa a XII-a nu a reuşit să obţină cel puţin nota 5. Probele orale nu crează nici candidaţilor de la această unitate de învăţământ emoţii. Mai greu o să le fie, spun ei, la probele scrise. Aici, potrivit directorului unităţii de învăţământ, prof. Iuliana Stancu, susţin examenul în acestă sesiune 307 candidaţi, dintre care doar 221 sunt absolvenţi din seria curentă. 120 dintre aceştia au susţinut proba orală la limba română luni, urmând ca ceilalţi 101 să fie evaluaţi marţi. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.