Economie

În primul semestru din 2016, în Teleorman, au avut loc 7 accidente de muncă, din care 2 mortale

În semestrul I al anului 2016 au fost înregistrate 7 accidente de muncă, din care 5 s-au soldat cu cu incapacitate temporară de muncă şi 2 accidente de muncă au fost mortale. Una dintre cele 5 persoane accidentate a fost ulterior încadrată într-un grad de invaliditate. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, numărul accidentelor de muncă în Teleorman a fost în scădere, cu două mai puțin în 2016, însă numai unul a fost mortal în 2015, 8 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă și nici una dintre persoanele accidentate nu a rămas cu invaliditate. Nici unul dintre accidentele din prima parte a anului 2016 nu a reprezentat o boală profesională, în timp ce în 2015 din cele 8 unul a fost o îmbolnăvire la locul de muncă.

Potrivit ITM Teleorman, indicele de frecvenţă, respectiv numărul de accidentaţi care revine la 1000 de lucrători, a fost de 0,14‰ în 2016, fata de 0,18‰ în anul 2015.

Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate accidentele de muncă cu incapacitate temporară şi accidentele de muncă mortale au fost agricultură, un accidentat mortal, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 1 accidentat, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente -1 accidentat, comerţ – 1 accidentat și construcţii – 3 accidentaţi din care unul mortal.

Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate în semestrul I 2016, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 ani deţin ponderea cea mai mare, de 43% din numărul total al accidentaţilor.

De asemenea, lucrătorii cu o vechime în ocupaţie de până la 5 ani sunt cei mai expuşi riscului de accidentare, reprezentând 57% din totalul accidentaţilor.

Analiza accidentaţilor din punct de vedere al vechimii la locul de muncă relevă faptul că 57%, adică 4 persoane, sunt lucrători până la 5 ani, a precizat directorul ITM Teleorman, Emil Ciobanu.

Ocupaţia cel mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor accidentate în muncă este de muncitor necalificat, reprezentând 43% din totalul persoanelor accidentate.

ITM Teleorman a a precizat că accidentele de muncă mortale au avut loc la societatea agricolă Cetatea Rădoiești, un paznic de noapte a fost găsit decedat a doua zi în cabina de pază și la SC Promoterm Serv SRL Alexandria, un instalator a vrut să înlocuiască un cazan de abur al unei centrale termice, iar în timpul manipulării, cazanul s-a dezechilibrat, iar el a fost prins între cazan şi tancul de apă dedurizată. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.