Eveniment

Primul caz de infecție cu virusul West Nile, confirmat în Teleorman, la o pensionară de 73 de ani, din Mârzănești

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din 3 iunie şi până în 28 august au fost înregistrate 19 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. În perioada menționată au fost înregistrate două decese, dintre care unul în Călăraşi şi unul în Buzău.

Potrivit sursei citate, cazurile au fost semnalate în judeţele Călăraşi (patru cazuri) Galaţi (trei cazuri), Tulcea (două cazuri), Buzău (unul), Dolj (unul), Iaşi (unul), Mureş (unul), Teleorman (unul) şi în municipiul Bucureşti (cinci cazuri).

În ceea ce privește confirmarea unui caz de infectie cu virusul WEST-NILE la un pacient din județul Teleorman, Direcția de Sănătate Publică Teleorman informează că este vorba despre o pacientă de sex feminin, în vârstă de 73 de ani, pensionară, cu domiciliul declarat în localitatea Mârzănești.

Potrivit, sursei citate, cazul a fost declarat inițial suspect, pe data de 19 august, de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. V.Babeș“ – București, acolo unde pacienta a fost internată, cu diagnosticul de Encefalită în observație și Sindrom febril.

În ceea ce privește antecedentele personale patologice ale pacientei, DSP Teleorman precizează că aceasta prezintă boli asociate: cardiovasculare, hipertensiune arterială, osteoporoză.

Confirmarea infecției cu virusul West Nile a venit de la Institutul Național Cantacuzino, pe data de 29 august, în prezent femeia fiind externată, cu stare generală ameliorată, mai arată DSP Teleorman.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie, respectiv evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor repelente de ţanţari, montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.