Eveniment

Primul caz de infecție cu virusul West Nile, confirmat în Teleorman

23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate, la nivel național, în perioada 2 mai – 8 august, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, din cele 23 de cazuri, 11 s-au înregistrat în săptămâna 1 – 8 august, în județele Dolj (5 cazuri), Olt (4 cazuri), Iaşi (4 cazuri), Brăila (2 cazuri), Ilfov (2 cazuri), Bihor (un caz), Bacău (un caz), Galaţi (un caz), Vrancea (un caz), Teleorman ( un caz) şi în Bucureşti (un caz).

De altfel, în ceea ce privește județul Teleorman, cazul înregistrat în săptămâna 2- 8 august este și primul confirmat de la începutul supravegherii ( n.r. 2 mai).

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie, respectiv evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor repelente de ţanţari, montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.  (Violeta Mocanu)

 

 

One Comment

  1. Nasol…șarpe, stai in casa!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.