Economie

“Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” pentru fermierii activi

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat Ghidul Solicitantului consultativ, submăsura 17.1, “Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” pentru Sesiunea 3 din 2021. În contextul pandemiei, depunerea dosarului pentru finanțarea nerambursabilă se poate face online pe site-ul oficial al instituției menționate.

“Submăsura 17.1 ‘Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a planetelor’ are ca scop încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă” și, de asemenea, “stimularea fermierilor pentru a beneficia de asigurare și extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societățile de asigurare”, prezintă Ghidul Solicitantului, submăsura 17.1.

Beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi, care trebuie să îndeplinească următoarele condiții: “să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de prezenta sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract; să utilizeze terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin) și/sau să dețină, să crească sau să exploateze animale; să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură/ pentru întreg efectivul de animale aferent aceleiași specii existente în cadrul exploatației; să nu creeze condiții pentru a obține în mod necuvenit un avantaj (…), în orice etapă de acordare a sprijinului”. Mai mult, solicitantul trebuie să îndeplinească și condițiile generale obișnuite.

În ceea ce privește solicitanții neeligibili, ghidul menționat prezintă următoarele situații: solicitanții “care sunt membri ai unei organizații de producători (…), în al cărei program operațional aprobat sunt prevăzute acţiuni de asigurare a recoltei în scopul protejării veniturilor producătorilor şi acoperirii pierderilor de pe piaţă suportate de organizaţia de producători şi/sau de membrii acesteia, în cazul în care sunt afectaţi de dezastre naturale, fenomene meteorologice sau de organisme dăunătoare; care utilizează exclusiv terenuri agricole cultivate cu struguri pentru vin; care au efective de animale asigurate pentru bolile menționate (…) și care au făcut obiectul despăgubirilor/ co-finanțării prin alte programe cu finanțare europeană sau națională”.

Potrivit informațiilor din Ghidul Solicitantului, submăsura 17.1, sprijinul public nerambursabil este de “70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanțării)”. De asemenea, fermierul este obligat să prezinte la Cererea de finanțare “dovada plății a cel puțin 50% din valoarea totală a primei de asigurare aferentă Contractului de asigurare care face obiectul Cererii de finanțare”.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale menționează că va publica un “Anunț de lansare accesare submăsură”, unde vor exista informații în legătură cu alocarea disponibilă și perioada de depunere a Cererilor de finanțare.

Conform sursei citate, documentația aferentă conține Cererea de finanțare, Decizia de finanțare și Dosarul cererii de plată. Informațiile în legătură cu realizarea dosarului, cât și mai multe instrucțiuni și detalii pot fi accesate pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.