Politic

Primarul Victor Drăguşin: “Nu am prevăzut deficit bugetar, am avut mereu excedent, iar creditele nu afectează cu nimic impozitele şi taxele plătite de cetăţeni”

Victor Dragusin– Domnule Primar, aţi lansat în dezbatere publică bugetul Consiliului local Alexandria pentru 2016? V-am ruga să vă poziţionaţi în postura cetăţeanului din Alexandria şi să comentaţi acest buget.

Este destul de dificil să fac eu aprecieri asupra proiectului de buget, pentru că, efectiv, aş fi, vrând-nevrând, subiectiv. Proiectul de buget îmi aparţine şi este unul echilibrat şi adaptat cerinţelor Municipiului Alexandria. Dar, şi aşa, chiar din postura unui cetăţean cu cunoştinţe minime despre ce înseamnă un buget al Consiliului local, se poate observa, după toate datele, că este unul echilibrat, în care sursele financiare au fost plasate în zonele “fierbinţi” ale oraşului. Am pornit cu impozite mai mici cu 70-80% pentru agenţii economici din Alexandria, la impozitul pe clădiri, adică un minus de aproximativ 4.500.000 RON, prevedere care va mira pe cei neavizaţi, dar care va determina creşterea numărului de angajaţi din Alexandria, ceea ce va aduce un plus estimat la impozitul pe salarii de aproximativ 1.500.000 RON, care vor intra în bugetul local. De asemenea, se observă şi o reducere a cheltuielilor de funcţionare ale aparatului de specialitate şi al serviciilor publice bugetate de la bugetul local, cu aproximativ 2.500.000 RON, urmare a modernizărilor şi eficientizării activităţilor publice. Aş putea să spun că există în buget o prevedere pentru angajarea în 2016 a unui număr de circa 20 persoane, din cele 52 de posturi vacante. Tot în contextul întrebării, nu am ce să adaug în ce priveşte repartizarea bugetului pentru 2016, care este cam în aceleaşi procente ca şi în anul 2015 pe principalele categorii de cheltuieli: funcţionare aparat de specialitate şi servicii publice, activităţi cu caracter social, activităţi de întreţinere a domeniului public şi spaţiilor verzi, activităţi de subvenţii pentru servicii publice, activităţi de evidenţă a persoanelor, activităţi de siguranţă şi ordine publică, activităţi de iluminat public, activităţi de salubrizare a domeniului public, secţiunea de dezvoltare (investiţii), cofinanţare proiecte cu fonduri europene.

– Care sunt resursele financiare preponderente pentru bugetul din acest an?

Sursele financiare sunt cele legale şi practicate în fiecare an de toate autorităţile publice, pe de o parte, în funcţie de obiectivele propuse, iar pe de alta, de valoarea fondurilor atrase – guvernamentale şi europene. Este vorba de venituri de la bugetul de stat, în special pentru salarizarea dascalilor (70% din total fond de salarii), pentru modernizarea  Sălii Polivalente, a Sălii de sport de la Colegiul “Al. Ghica”; transformarea atelierului- şcoală de  la Colegiul “Al. I. Cuza”, Centrul multifuncţional pentru  tineri (fost Cinema Patria), dar şi reabilitarea străzii Mircea cel Bătrân, precum şi lucrări de infrastructură în zona U.M. – utilităţi şi trotuare – străzi. Sunt în continuare prevăzute locuinţe ANL, respectiv construirea a încă 105 apartamente, precum şi locuinţe pentru medici – 32 apartamente. Tot în acest an, conform bugetului vor fi contractate şi credite preferenţiale de la Trezorerie pentru: finalizare Fermă Grup Şcolar Agricol, cofinanţare la utilităţi şi infrastructură U.M., reabilitare strada Mircea cel Bătrân. Vom avea şi credite bancare de la CEC Bank pentru  reabilitarea trotuarelor pe străzile: Fraţii Goleşti, 1 Decembrie,  Tudor Vladimirescu, 1907 şi reabilitarea cartierelor I-uri şi F-uri.

Nimic din fonduri europene?

O componentă importantă a resurselor financiare vor fi şi fondurile europene pe proiecte    transfrontaliere pentru reabilitarea străzii Al. Ghica (între str. Bucureşti şi Poroschia), realizare Centrul de profilaxie orodentară, modernizare Atelier şcoală de la Liceul indurstrial nr. 1  Rulmentul. De asemenea, sunt prevăzute şi fondurile europene pentru următoarele proiecte: extinderea clădirii şi amenajarea unor laboratoare la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare”;   modernizarea spaţiilor de agrement, împrejmuiri şi anvelopare Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare”, modernizare şi reabilitare clădire Şcoala Gimnazială “Al. Colfescu”; reabilitare, modernizare clădire (laboratoare multimedia) Şcoala Gimnazială nr. 7.

– Ce alte surse financiare aţi mai prevăzut?

Alte surse financiare sunt destinate construirii a patru terenuri sintetice la patru şcoli: Şcoala nr. 7, Colegiul “Al. I. Cuza”, Şcoala “Al. Colfescu”, Colegiul “Al. Ghica”, amenajarea parcului  tematic “Ţara piticilor”. Avem şi unele lucrări de mare volum care constau în reabilitarea şi modernizarea reţelei stradale în municipiul Alexandria, începând cu reabilitarea străzii Libertăţii, tronson cuprins între strada Ion Creangă şi strada Bucureşti; reabilitare Cartier LACTEL; reconfigurare a traficului rutier şi pietonal în zona centrală a municipiului  Alexandria. Nu am renunţat nici la ideea unei parcări supraterane în zona blocului Modern, dar şi  reabilitarea termică a sediului Primăriei. Se va extinde şi reţeaua electrică de joasă tensiune pe DJ Alexandria-Cernetu-SC Victoria. Şi, un ultim obiectiv – introducerea unui sistem informatic integrat pentru managementul activităţilor din Primărie.

Din venituri proprii vom asigura toată funcţionarea sistemului public şi al serviciilor publice menţionate mai sus. De asemenea, pentru dezvoltare sunt alocaţi, în primă formă din bugetul local, 7.200.000 RON pentru principalele proiecte: Parc Pădurea Vedea, Cinema 3D, două grupuri sanitare publice în Alexandria, Centrul de profilaxie orodentară, amenajarea Clubului  Pensionarilor în Hala Veche et. I.

 – Care sunt cheltuielile propuse în proiectul de buget şi în ce măsură sunt acoperite de resursele financiare? Aţi prevăzut cumva şi un deficit pentru acest buget?

Cheltuielile sunt egale cu veniturile şi le-am prezentat mai sus. Încă o dată, bugetul este echilibrat şi sustenabil şi, foarte important, la agenţii economici – reduceri la impozitul pe clădiri de 70-80% (singura municipalitate din ţară); taxe minime prevăzute pentru persoane fizice, chiar dacă noul Cod fiscal aduce o creştere a taxei pe teren curţi la case. Şi aici am propus scutirea de la taxe şi impozite pentru aproximativ 1500 familii care au venit sub 400 RON pe persoană din familie. Aş vrea să subliniez, în acest context, faptul că eventualele credite nu aduc niciun fel de prejudicii locuitorilor, cum eronat se încearcă să se prezinte opiniei publice. Nu există şi nu va exista deficit bugetar. De când sunt primar, am trecut de la an la an cu excedent bugetar.

 – Ce va avea în plus oraşul la sfârşitul acestui an, faţă de imaginea începutului de an?

De la an la an, oraşul devine mai atractiv şi prosper. O spun locuitorii, care, în ultimii 3 ani, au crescut numeric cu aproximativ 3.000 persoane, dar şi cei care tranzitează municipiul, fie că sunt din judeţ sau din alte judeţe. Faţă de anul 2015, Alexandria va fi: mai verde, cu încă aproximativ 2.000 arbori pe domeniul public, mai curată şi cu 5 ha de teren irigat subteran, mai sigură, cu încă 14 videocamere montate la periferia oraşului – şi prin îmbunătăţirea iluminatului public. Vom avea obiective de agrement noi, cum ar fi: Sala Polivalentă, Parc Pădurea Vedea modernizat, mai multe locuri de joacă, încă două săli de sport (la Şcoala nr. 7 şi Colegiul “Al. Ghica”), o sală nouă pentru culturism, cu un cinematograf 3D în funcţiune. De asemenea, unităţile de învăţământ vor fi mai bine dotate: atelier şcoală la Colegiul “Al. I. Cuza”; Fermă Grup Şcolar Agricol, patru terenuri de sport sintetice, împrejmuiri ale incintelor, mobilier de calitate, săli de sport la Grădiniţa nr. 6 şi Grădiniţa nr. 7.

Şi, încă ceva care va da oraşului o notă modernă, de oraș european, sunt cele 14 proiecte  depuse pentru finanțare pe fonduri europene, în valoare de peste 90 milioane euro. Alexandria, la finele anului, 2016, va fi, deci, orașul pe care ni-l dorim noi, toţi locuitorii.

Gh. Paraschiv

One Comment

  1. corneliavira

    Lucrez in afara tarii,nu stiu cine va spune ca orasul arata mai bine??!!
    vin de obicei la 6-7 luni si-l gasesc de fiecare data mai degradat,murdar,centru pietonal are mai multe gauri intr-un cuvint din ce in ce mai rau…
    Am mai citit despre aceste proiecte cu un an ssau doi in urma,cind am venit in concediu nu exista nimic din cele promise!!nu este o sala de spectacole,vechiul cinematograf subiect de promisiuni electorale la fiecare alegere!!!
    Piata,piata o mizerie dar cred ca domnul primar nu circula in zona respectiva!!dupa ora 7seara mizeria lasata in urma o gasesti intr-o piata din Angola,Somalia!!deci nu vad nici un motiv de lauda!!
    un articol scris la comanda!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.