Carmen Dumitrescu
Dacă majoritatea politicienilor au ales să le demonstreze femeilor că sunt importante prin modalităţi clasice, oferindu-le flori, primarul oraşului Videle, Nicolae Bădănoiu a dorit ca în acest an să iasă din tipare şi să le ofere femeilor un spectacol de teatru. Astfel, în seara zilei de 8 martie, în Casa de Cultură din Videle a avut loc un moment extrem de apreciat de către cei aproximativ 400 de invitaţi ai primarului Bădănoiu, actorii Teatrului Logos din Bucureşti reuşind să ţină pentru 90 de minute sala cu răsuflarea tăiată, dar şi cu zâmbetul pe buze, în ciuda frigului din sală.
Piesa “Insula sclavilor” a încântat publicul, această comedie mai puţin cunoscută având şi un puternic substrat moralizator, amintind fiecăruia dintre spectatori de importanţa umanităţii şi a empatiei. Două cupluri, unul de sclavi şi altul de stăpâni ajung pe o insulă ai cărei locuitori şi-au propus să le dea o lecţie de empatie celor care îşi pierd, pe fondul unei poziţii sociale privilegiate, umanitatea. Astfel, prin inversarea rangurilor, stăpânii ajung să trăiască precum sclavii iar sclavii ajung în poziţia stăpânilor. Procesul transformării, manifestat atât în plan exterior, dar mai ales în plan interior, sufleesc este unul dureros pentru protagonişti, însă, potrivit locuitorilor insulei, suferinţa este necesară pentru a înţelege ce lipseşte pentru ca umanitatea să asă la suprafaţă şi pentru ca fiinţa să se elibereze de orgolii şi vanităţi care nu fac altceva decât s-o încătuşeze. Finalul fericit şi morala optimistă, care aminteşte publicului că omul este capabil de schimbare, dacă devine empatic, a adus un plus de entuziasm celor din sală, care s-au bucurat, aşa cum se bucură de fiecare dată publicul teleormănean în faţa unui act cultural de calitate.
La finalul evenimentului, primarul Nicolae Bădănoiu a declarat că ideea organizării unui astfel de moment a venit din dorinţa de a aduce cultura în Videle şi, pe fondul acestui deziderat, el a promis că va face demersuri pentru ca trupe de teatru să vină la Videle măcar o dată pe lună, pentru a-i bucura pe oamenii din oraş şi pentru a-i face mai deschişi la evenimente artistice. El a mai spus că îşi doreşte ca şi generaţia tânără să fie implicată în astfel de evenimente şi că ar vrea ca tinerii şi copiii să fie prezenţi, în număr mare la orice fel de moment similar. De altfel, un număr mare de copii au fost aduşi de părinţii lor chiar la piesa jucată în seara zilei de 8 martie, fiind de-a dreptul remarcabilă reacţia celor mici şi atenţia lor la piesă şi la mesajul ei, de o profunzime cutremurătoare.