Economie

Primăriile din judeţ au acumulat datorii, în ciuda Hotărârii de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale

bani-multiLa jumătatea lunii ianuarie, Ministerul de Finanţe a repartizat, potrivit Hotărârii de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale, adoptate în 14 ianuarie, sumele prin care bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale aveau să fie, aşa cum spune şi numele actului normativ, echilibrate.

În acest sens, localităţile din România au primit un fel de venit minim garantat, astfel comunele au avut alocat un buget de minim 1,5 milioane lei, în timp ce oraşele cel puţin 6 milioane lei, municipiile au avut alocate sume începând de la 20 milioane lei, iar judeţele au primit cel puţin 80 milioane lei. Prin adoptarea actului normativ, 2.000 de localităţi, din zone defavorizate, au beneficiat de o creştere majoră a bugetelor.

După aproape şase luni de la adoptarea actului normativ, efectele acestuia nu par să fie cele scontate, astfel că sunt cazuri în care noua schemă de alocare a banilor nu s-a dovedit a fi una tocmai inspirată. Primarii se plâng de faptul că banii nu le ajung, că au acumulat datorii şi că noua modalitate de acordare a sumelor de bani nu numai că nu i-a ajutat, ci mai mult i-a încurcat.

Pentru localităţile mici, fondurile ar fi îndestulătoare, însă pentru comunele mari şi oraşe, suma alocată nu ajunge, iar falimentul administrativ bate la uşă, spun edilii.

Referitor la situaţia localităţilor din judeţ, Benone Rababoc, primarul comunei Talpa, şi, totodată, membru în Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România, spune că lucrurile nu stau tocmai bine, că situaţia comunei pe care o păstoreşte este una dificilă şi că aşteaptă rectificarea bugetară pentru a mai primi nişte bani care să-i permită să achite din datorii.

„Am acumulat, până în prezent, o datorie care se ridică la aproape şapte miliarde de lei vechi. În comuna Talpa, banii din bugetul local au mers şi către Centrul de bătrâni şi staţia de alimentare cu apă, care aveau, de fapt, circuit închis. Acum aşteptăm cu nerăbdare, dar, totodată, şi cu oarecare teamă, rectificarea bugetară, care am înţeles că va fi făcută până la finalul lunii (n.r. iulie). Eu am făcut adrese şi către Consiliul Judeţean, şi către Finanţele Publice, pentru că situaţia nu este nici pe departe una care să fie lăsată aşa”.

De altfel, primarul comunei Talpa, în calitatea sa de membru în Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România, a declarat că mai sunt în judeţ astfel de situaţii dificile, mai multe primării teleormănene acumulând datorii semnificative.

„Eu am discutat cu primarii din judeţ, ştiu că mai sunt situaţii în care s-au acumulat datorii, am şi făcut o situaţie în acest sens. Acum aşteptăm rectificarea bugetară, care, sperăm noi, o să ne mai aducă nişte bani la bugetele locale”, a mai precizat Benone Rababoc.

Într-o situaţie mai bună decât a comunei Talpa se găseşte comuna Orbeasca, dar nu datorită noii scheme de alocare a banilor, ci datorită unui grad mai ridicat de colectare a taxelor şi impozitelor locale.

„În ce mă priveşte, pot să spun că ne aflăm pe linia de plutire, iar acest lucru se datorează unui grad mai ridicat de colectare al taxelor şi impozitelor locale, faţă de anul trecut, şi nu noii scheme de alocare a banilor. Nu am acumulat datorii până acum, dar aşteptăm rectificarea bugetară”, a declarat primarul comunei Orbeasca, Gheorghe Budică. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.