Politic

Primarii teleormăneni au rămas fără bani şi aşteaptă rectificarea bugetară

bani-multiLa jumătatea lunii ianuarie, Executivul a adoptat Hotărârea de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale. În acest sens, potrivit actului normativ, localităţile din România au primit, direct de la Ministerul de Finanţe, un fel de venit minim garantat, astfel comunele au avut alocat un buget de minim 1,5 milioane lei, în timp ce oraşele cel puţin 6 milioane lei, municipiile au avut alocate sume începând de la 20 milioane lei, iar judeţele au primit cel puţin 80 milioane lei. Prin adoptarea actului normativ, 2.000 de localităţi, din zone defavorizate, au beneficiat de o creştere majoră a bugetelor. Pentru localităţile mici, fondurile ar fi îndestulătoare, însă pentru comunele mari şi oraşe, suma alocată nu ajunge, iar falimentul administrativ bate la uşă, spun edilii.

După aproape şase luni de la adoptarea actului normativ, efectele acestuia nu par să fie cele scontate, astfel că sunt cazuri în care noua schemă de alocare a banilor nu s-a dovedit a fi una tocmai inspirată. Primarii se plâng de faptul că banii nu le ajung, că au acumulat datorii şi că noua modalitate de acordare a sumelor de bani nu numai că nu i-a ajutat, ci mai mult i-a încurcat.

“Am primit adrese de la mai multe Primării din judeţ, prin care sunt informat că nu mai au bani. Este cazul mai multor localităţi, printre care Cosmeşti, Talpa, Peretu sau Plosca”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea.

Totodată, potrivit preşedintelui Adrian Gâdea, situaţia acestora urmează să fie rezolvată, cel puţin parţial, la rectificarea bugerată în cadrul căreia vor fi analizate şi efectele Hotărârii de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale.

“Banii au fost repartizaţi după o schemă simplificată, în cadrul căreia s-a ţinut cont de bugetele din anul 2013, astfel că au fost şi localităţi care, într-o primă etapă, n-au primit niciun ban, cum sunt Zimnicea, Videle, Poeni sau Nanov, dar care vor primi în a doua etapă”, a mai precizat Adrian Gâdea. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.