Politic

Primarii şi secretarii primăriilor din judeţ au fost convocaţi la instruirea privind alegerile parlamentare

Pentru ca turul de scrutin de pe 11 decembrie să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, marţi, 27 septembrie, în aula Universităţii Valahia, a avut loc prima instruire a primarilor şi a secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ privind alegerile pentru Camera Deputatilor şi Senatului României.
La întâlnire au luat parte organizatorii alegerilor parlamentare în judeţul Teleorman, respectiv prefectul judeţului, Carmen Daniela Dan, inspectorul şef ISU “A.D. Ghica” Teleorman, col. Sandu Liviu Sorinel, şeful STS Teleorman, col. Bogdănel Pavelescu, şi Alina Dragomir din cadrul Structurii Teritoriale Teleorman a Autorităţii Electorale Permanente.
În desfăşurarea alegerilor parlamentare de pe 11 decembrie, primarii au unul dintre cele mai importante roluri, astfel că aceştia trebuie să asigure urnele de vot şi locurile speciale de afişaj electoral în fiecare localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială, să acorde sprijin reprezentanţilor Serviciilor de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru instalarea echipamentelor şi furnizarea acestora în secţiile de votare, să asigure, prin personalul desemnat, primirea pe bază de proces-verbal a echipamentelor informatice, dar şi protecţia fizică a echipamentelor şi, de asemenea, să acorde sprijin prefectului în exercitarea atribuţiilor acestuia.
De asemenea, primarii trebuie să se asigure că fiecare secţie de votare trebuie să fie luminată suficient, dar şi încălzită, având în vedere că aceste alegeri parlamentare se vor desfăşura în anotimpul rece. Potrivit legislaţiei electorale în vigoare, în cazul în care nu-şi vor respecta atribuţiile, şefii autorităţilor publice locale vor fi sancţionaţi cu amenzi între 1.500 şi 4.500 de lei de către AEP.
La alegerile parlamentare pot candida cetăţenii români care au împlinită la data depunerii candidaturii vârsta de 23 ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor şi vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat. Senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin pe listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale; norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, în timp ce norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.