Politic

Primăria Suhaia, o „afacere” de familie: soţia – primar, soţul – administrator public

În urmă cu aproape un an, în iulie 2015, co-preşedintele PNL Costel Barbu, fost primar la Suhaia, a fost suspendat din funcţie înainte de termen, prin ordin al prefectului judeţului Teleorman, după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate.

Edilul Comunei Suhaia a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate încă din anul 2013, întrucât, în perioada 17.06.2008 – 10.11.2010, s-a aflat în raporturi ierarhice directe cu soţia sa, Barbu Polexia, angajată ca referent la Compartimentul Impozite şi Taxe Locale, Control Comercial şi Urbanism în cadrul instituţiei pe care o conduce. Astfel, acesta nu a respectat dispoziţiile art. 95, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I. […] Prevederile se aplică şi în cazul în care şeful ierarhic direct are calitatea de demnitar”. Astfel, după un proces care a durat aproape doi ani, s-a văzut nevoit să renunţe la mandatul încredinţat de alegători în anul 2012. La Primăria Suhaia, după încetarea mandatului fostului primar, conducerea Primăriei a fost preluată de viceprimarul Aurel Dumitrescu.

Tot de aproape un an, respectiv din august 2015, Costel Barbu este administrator public, permanent, în cadrul Aparatului de specialitate al Primarului Comunei Suhaia, implicit în subordinea primarului, funcţie obţinută în urma unui concurs.

În urma alegerilor locale de pe 5 iunie, Primăria Suhaia a fost câştigată tot de PNL, prin Polexia Barbu, nimeni alta decât soţia fostului primar Costel Barbu. Astfel, după validarea mandatului şi depunerea jurământului, la Primăria Suhaia funcţile de primar şi cea de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al Primarului vor fi ocupate de soţii Costel şi Polexia Barbu. O stare clară de incompatibilitate, susţin voci din rândul colegilor de partid, din care se poate ieşi numai prin renunţarea co-preşedintelui PNL Costel Barbu la funcţia de administrator public, pentru a se evita astfel o situaţie asemănătoare celei în care fostul edil a fost nevoit să renunţe la mandat în vara anului 2015.

Fostul primar de la Suhaia susţine însă că nu se pune problema vreunei stări de incompatibilitate şi că o decizie în ceea ce priveşte păstrarea funcţiei de administrator public sau, dimpotrivă, demisia va fi luată după ce va analiza situaţia.

„Nu există nicio stare de incompatibilitate, din punct de vedere legal nu există niciun motiv ca eu să-mi dau demisia. Voi analiza bine situaţia şi voi lua o decizie potivită pentru binele cetăţenilor din Suhaia”, a declarat Costel Barbu.

 

Eugen Pîrvulescu, co-preşedinte PNL Teleorman: „Vreau să cred că domnul Barbu are suficient discernământ pentru a lua decizia corectă”

 

Despre situaţia ivită în cazul uneia dintre primăriile conduse de primari PNL, co-preşedintele PNL Teleorman Eugen Pîrvulescu a declarat că nu s-a discutat încă în interiorul partidului despre cazul Suhaia, dar că are încredere că administratorul public de la Suhaia va lua decizia legală, morală şi corectă, pentru a evita o eventuală stare de incompatibilitate.

„Deocamdată, nu am discutat în partid despre situaţia de la Primăria Suhaia, unde doamna Polexia Barbu este primarul ales la scrutinul de pe 5 iunie, iar Costel Barbu ocupă funcţia de administrator public. Însă eu am convingerea că domnul Barbu are suficient discernământ pentru a lua decizia corectă şi pentru a evita o situaţie de incompatibilitate ce se poate ivi acolo”, a precizat Eugen Pîrvulescu referitor la subiect. (Violeta Mocanu)

 

2 Comments

  1. sunt un mare smecher… am divortat de sotie pentru a ramane administrator in primaria suhaia.v-am tras-oooooooooooo!!!!!

  2. Tipic Pnl…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.