Economie

Prima tranşă a plăţilor pe suprafaţă şi din zootehnie se va face până la sfârşitul lunii

fermieriDin bugetul naţional a fost aprobată o sumă de 1,3 miliarde de lei, prima tranşă de 600 de milioane urmând să fie plătită în luna martie, iar cea de a doua în prima săptămână din aprilie. Este vorba de plăţile suplimentare pe suprafaţă şi de plăţile din zootehnie acordate pe cap de animal din bugetul naţional, potrivit unei decalraţii a ministerului Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a precizat că au fost făcute “deschideri pentru APIA, încă de vineri, pentru efectuarea plăţilor pe suprafaţă pentru fermieri din fonduri europene, iar restul sumei aprobate de Guvern în acest scop va fi alocată începând de săptămâna viitoare (n.r.- săptămâna aceasta). De asemenea, din bugetul naţional a fost aprobată o sumă de 1,3 miliarde de lei, prima tranşă de 600 de milioane urmând să fie plătită în luna martie, iar cea de a doua în prima săptămână din aprilie. Este vorba de plăţile suplimentare pe suprafaţă şi de plăţile din zootehnie acordate pe cap de animal din bugetul naţional”, a spus Constantin.

Totodată, în şedinţa de Guvern din data de 6 martie 2013, a fost aprobată Hotărârea Guvernului privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi măsurilor de piaţă în agricultură, suma aprobată fiind de 2.700.000 mii lei.

Astfel, “după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, MADR va aloca Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sumele necesare decontării contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă (SAPS) aferente anului agricol 2012 -2013, precum şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA”, se arată într-un comunicat al MADR.

Beneficiarii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă sunt în număr de 1.072.289 de fermieri pentru care s-a efectuat verificarea condiţiilor de eligibilitate, dintre care peste 22.800 în Teleorman. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.