Ca urmare a unei investiţii de multe milioane de lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria s-a transformat dintr-o ruină în care îţi era frică să păşeşti într-un spital de top care oferă pacienţilor condiţii comparabile cu orice unitate sanitară din Uniunea Europeană. Deocamdată, doar un corp, celălalt fiind încă în plin proces de reabilitare.
Acum, la peste un an de zile de la tăierea paglicii şi demararea lucrărilor, la spital muncitorii lucrează încă de zor, dar la corpul B al unităţiii sanitare, cea mai mare parte a activităţii fiind mutată în partea proaspăt reabilitată. Condiţiile în care sunt cazaţi şi trataţi pacienţii nu mai aduc aminte deloc de vechiul spital, în care trona frigul, pe timp de iarnă, igrasia era de două degete pe pereţi, iar grupurile sanitare, aflate la capăt de hol, abia dacă funcţionau. Toate acestea sunt de domeniul trecutului, saloanele fiind complet renovate, dotate cu aparate de climatizare, iar fiecare salon are propriul grup sanitar. Nici persoanele cu dizabilităţi nu au fost uitate, pentru acestea fiind amenajate special saloane, cu grupuri sanitare dotate cu duşuri şi mobilier adevcate.
Proiectului “Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, judeţul Teleorman” presupune o investiţie cu o valoare de 83.496.061,52 lei, finanţare ce provine de la Uniunea Europeană, pe de o parte, iar pe de alta de la Consiliul Judeţean Teleorman, care este, de altfel, şi proprietar al unităţii sanitare şi contractant, totodată, al lucrării în curs. În fapt, s-a modernizat spaţiul hotelier al pacienţilor, în sensul că saloanele dispun de grupuri sanitare proprii, prin respectarea normelor europene în ceea ce priveşte suprafaţa şi cubajul de aer. Respectând aceste norme, saloanele găzduiesc 3-4 paturi după caz, acum fiind un pic înghesuite pentru că nu s-a reabilitat tot spitalul, au dependinţe speciale pentru bolnavii cu dizabilităţi, în acest sens fiind create condiţii de acces la grupurile sanitare, prin montarea mobilierului sanitar special pentru persoanele cu dizabilităţi. Tot în cadrul proiectului, s-a schimbat şi sistemul de încălzire, prin montarea unui sistem de climatizare, s-a înlocuit instalaţia electrică, la capul fiecărui bolnav s-au montat console cu oxigen, aer comprimat şi alte fluide medicale, dar şi priză pentru aparatele electrice, precum şi cablu şi internet. De asemenea, pe fiecare nivel există spaţii special amenajate pentru vizitatori. Lifturile sunt complet schimbate, iar scările de acces între etaje complet renovate. Din saloane lipseşte deocamdată mobilierul care nu a ajus de la furnizor, dar salonale dispun şi de lenjerii noi şi frigidere.
Managerul SJU Alexandria, Valentin Filip, declara, la un moment dat, că şi pentru personalul medical vor fi create condiţiile optime pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a activităţii personalului, de la medici, până la personalul administrativ. În acest sens, la etajul 6 se vor compartimenta spaţii funcţionale pentru personalul administrativ şi permanent, a precizat managerul Filip, se are în vedere creşterea la cel mai înalt nivel a condiţiilor de lucru ale personalului din spital. Cu alte cuvinte, lucrările propriu-zise constau în reabilitarea arhitecturii clădirii, recompartimentarea funcţională, intervenţii la instalaţiile electrice şi sanitare, modernizarea aparaturii medicale. (C.P.)