Economie

Primă anuală pentru stimularea creșterii dimensiunii exploatațiilor agricole și a comasării terenurilor

În perioada 15 decembrie 2016 – 15 mai 2017, va fi deschisă prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submăsura (sM) 6.5 “Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Beneficiarii direcți ai acestei submăsuri sunt fermierii care au aplicat cel puțin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I, implementată prin APIA, și care doresc să cedeze exploatația agricolă prin contract de arendă pe minim 20 de ani sau prin contract de vânzare – cumpărare. Aceștia sunt eligibili pentru a încasa o primă de până la 1.500 euro/an, care va fi plătită până în decembrie 2020.

Valoarea primei anuale ce le revine beneficiarilor sM 6.5 este mai mare cu 20% față de suma primită în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri. La prima anuală se vor adăuga sumele primite din arendă sau în urma vânzării exploatației.

Totodată, prin această submăsură sunt sprijinite activ eforturile fermierilor care doresc să-și mărească exploatația agricolă.

Accesarea submăsurii și succesul implementării presupune existența unei relații contractuale între doi fermieri. Astfel, deși sunt plătiți cei care cedează exploatația, criteriile de selecție au în vedere și pe cei care preiau exploatațiile, fiind prioritizate acele transferuri de teren agricol care au ca efect, pe lângă mărirea suprafeței exploatate, și comasarea terenurilor agricole. Sprijinul oferit este o oportunitate pentru dezvoltarea unor exploatații mai puternice care să beneficieze de fonduri europene pentru investiții.

Alocarea disponibilă aferentă primei sesiuni de depunere de proiecte pentru submăsura 6.5 este de 112,33 milioane de euro.

Sesiunea va fi deschisă în perioada 15 decembrie 2016, ora 9.00 – 15 mai 2017, ora 16.00. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficială a Agenției, www.afir.info. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, fermierii teleormăneni au la dispoziție Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul Agenției, la secțiunea “Investiții PNDR”.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de finanțare acordată prin PNDR sunt fermierii care au aplicat cel puțin un an Scheme simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I. Fermierii teleormănenii care nu au primit sprijin de la APIA în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri nu pot accesa submăsura 6.5.

 

De asemenea, fermierii care au fost excluși de la plată în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I în anul precedent celui în care a transferat exploatația nu sunt eligibili în cadrul acestei submăsuri.

De exemplu, fermierii care s-au retras din Schema simplificată pentru micii fermieri sau nu au primit plăți în cadrul acestei scheme în anul 2015, nu mai au posibilitatea de a accesa Submăsura 6.5 în anul 2016, deoarece aceștia au obligația de a rămâne în Schema simplificată pentru micii fermieri cel puțin 1 an. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.