Economie

Prețurile produselor din Piața Alexandria s-au dublat față de anul trecut

Dintre piețele din județ, Piața Centrală din Alexandria este, conform spuselor localnicilor, cea mai scumpă din Teleorman. Astfel, aici se regăsesc alimente mai costisitoare decât altele, comercializate în alte localități. De cele mai multe ori, teleormănenii preferă să se deplaseze în alte zone pentru a face aprovizionarea sau aleg supermarketurile, în ciuda calității mărfurilor.

În urma unui sondaj de opinie realizat în rândul comercianților din municiupiul reședință de județ, a reieșit că producătorii locali sunt tot mai puțini, pe când numărul samsarilor a crescut simțitor. Conform declarațiilor, aceștia își fac aprovizionarea dintr-o piață renumită din Capitală, Pucheni, locul în care producătorii de la nivelul întregii țări își comercializează produsele en-gross.

Majoritatea fructelor de sezon sunt aduse din județul Argeș, comuna Șuici, dar și din comuna Voinești, județul Dâmbovița. Cele mai bine comercializate fructe, în această perioadă, sunt merele, al căror preț de achiziție este cuprins între 2,2 -2,5 lei și sunt comercializate în Alexandria cu până la 4 lei. Ca și cantitate, un comerciant vinde aproximativ 100 de kg de mere zilnic. Cartofii provin din județul Covasna, achiziționați, de asemenea, din Pucheni, cu un preț de cumpărare de 3 lei pe kilogram și 4 lei prețul de vânzare pe piață. În Teleorman, un comerciant vinde aproximativ 50 kg de cartofi pe zi.

În ceea ce privește ceapa, prețul a crescut simțitor în această perioadă, deoarece producția anului trecut a fost una foarte mică, nefiind foarte cultivată. Prețul de achiziție este de 5 lei de la producător, iar prețul de vânzare la acest moment este de 6 lei, dar se preconizează creșteri de până la 7 lei. Din această cauză, și vânzările au scăzut mult, astfel că un singur comerciant nu vinde mai mult de 10 kg de ceapă pe zi.

Cel mai scump aliment de pe piață este miezul de nucă. Acesta se achiziționează cu aproximativ 32 de lei, fiind vândut cu 40 de lei pe kg. Zona de proveniență este Republica Moldova, dar și județele Bacău și Focșani.

Există producători locali și în județul Teleorman, astfel: în comuna Izvoarele se cultivă foarte mult ceapă, arpagic și pepeni verzi, pe când în comunele Peretu și Plosca, există producători de cartofi. Aceștia își comercializează produsele și în piețele din Teleorman, dar cei mai mulți dintre ei optează pentru en-gross, în piețele mari din București.

Alimentul care se vinde cel mai puțin în Teleorman, din cauza prețului piperat, este nuca, astfel că la o singură tarabă se vând aproximativ 2,5 kilograme de miez de nucă pe zi.  Comercianții spun că, deși vin zilnic la piață cu produse proaspete, vânzările au scăzut la jumătate față de anii anteriori, acum comerțul desfășurându-se la fel ca în perioada de pandemie, deși atunci, prețurile erau mai mici, chiar la jumătatea celor actuale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.