Social

Prețurile la energie electrică și gaze naturale au fost plafonate până la 31 martie 2023

Guvernul României a adoptat în ședința de vineri, 18 martie, Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Actul normativ prevede plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii non-casnici.

Astfel, plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale.

Conform documentului adoptat, niciun cetățean nu va plăti mai mult de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul realizării unui consum mediu lunar în anul 2021 mai mic sau egal cu 100 kWh; se plafonează la maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv; în cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali este mai mic decât prețul maxim stabilit prin Ordonanța de Urgență, se aplică prețul contractual.

La gaze naturale, începând cu 1 aprilie va fi aplicat un preț reglementat de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

De asemenea, același act normativ prevede că, pentru protejarea economiei și păstrarea locurilor de muncă, se plafonează prețurile finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei.

Prețul maxim aplicat va fi 1 leu/kWh, cu TVA inclus; iar la gaze naturale, prețul maxim va fi de 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul: clienților non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh și al producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.