România se situează în topul țărilor cu cel mai mare preț, când vine vorba de laptele proaspăt, acesta ajungând să coste chiar și 15 lei pentru un litru, mai scump decât în țări precum Spania, Polonia, Franța sau Blegia, deși salariile sunt de 2-3 ori mai mici în țara noastră.
Creșterea accelerată a prețurilor duce la vânzări tot mai mici, costurile dublându-se sau chiar triplându-se față de ultimii 2-3 ani. De asemenea, și produsele lactate, precum iaurtul, smântâna, brânza, cașcavalul s-au scumpit considerabil.
Și în piețe și târguri, prețul lactatelor a crescut simțitor, ajungând ca un kilogram de brânză să coste 25-30 de lei, față de 15-20 de lei, cât era în urmă cu un an. Cele mai scumpe lactate sunt cele ce provin din lapte de capră și oaie. Pe lângă lactate, și prețul ouălelor a crescut considerabil, un singur ou ajungând să coste și 1,5 lei.
Deoarece produsele din lapte s-au scumpit, mai multe lanțuri de magazine au luat măsura de a pune alarme la pachetele de cașcaval, așa cum se întâmplă cu produsele de lux, pentru a nu fi furate.
Unitatea de masura pentru lapte este litrul, fiind vorba despre un lichid. Kilogramul este unitatea de măsură pentru „masă”. De exemplu, brânza
Este vorba despre prețul „ouălor”, nu al „ouălelor” !