Politic

Președintele PSD Teleorman Adrian Gâdea, în conferință de presă/ Planul Național de Redresare și Reziliență, printre subiectele discutate

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), eliminarea gratuității pentru transportul elevilor, programul de transport public județean de persoane, dar și alocarea de sume de bani pentru unele obiective de investiții din județ prin legea bugetului de stat sunt subiectele care au fost discutate, marți, de președintele PSD Teleorman, Adrian Gâdea, într-o conferință de presă.

“Se vorbește din ce în ce mai mult, în ultima perioadă, de accesarea fondurilor europene, de acest PNRR. A fost adoptată o ordonanță, ordonanța 155 din septembrie 2020, în timpul Guvernului Orban, ordonanță privind elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență pentru România, în vederea accesării fondurilor europene, atât rambursabile cât și nerambursabile. Se vorbește în această ordonanță de circa 30 miliarde euro, ce pot fi accesate prin acest PNRR, din care 14 miliarde sub formă de granturi și circa 16 miliarde sub formă de împrumuturi, dar nu se precizează condițiile ce trebuie îndeplinite pentru accesarea acestor împrumuturi. Sigur că prin acest act normativ țara are posibilitatea să beneficieze de fonduri europene pentru a se reface în urma crizei economice generate de pandemie și copios amplificată de incompetența guvernelor PNL Orban și Cîțu. (…) Însă constatăm cu stupefacție că autoritățile județene, mai precis consiliile județene, care reprezintă pilonul esențial în ce înseamnă administrația publică la nivelul județului sunt lipsite de posibilitatea de a depune proiecte și de a accesa fonduri europene prin acest PNRR”, a precizat Adrian Gâdea referitor la Planul Național de Redresare și Reziliență, venind în acest sens cu un exemplu concret ce constă în imposibilitatea instituției pe care o conduce de a putea depune proiecte de reabilitare și modernizare a unităților medicale din județ, cu toate că cele mai mari spitale din Teleorman sunt în subordinea Consiliului județean.

În ceea ce privește al doilea subiect abordat, respectiv, eliminarea gratuității pentru transportul elevilor, Adrian Gâdea a explicat că prin Legea educației naționale era prevăzută gratuitatea pentru transportul elevilor ce se deplasează într-o altă localitate decât cea de domiciliu, dar că în noiembrie 2020, guvernanții au eliminat prevederea privind gratuitatea transportului elevilor.

“Probabil că umilința nu era totală și s-au gândit să abroge și această prevedere legală, au considerat probabil că accesul pentru învățământul gratuit trebuie să fie o povară pentru familiile cu copii, probabil că au considerat că taxele plătite de părinți nu se pot întoarce ca beneficii pentru copii”, a explicat Adrian Gâdea.

Pe de altă parte, referitor la programul de transport public județean de persoane prin curse regulate, care a fost aprobat pentru cinci ani de zile, în perioada 2014-2019, și care a fost prelungit până în 2023 prin ordonanța 51/2019, Adrian Gâdea susține că a fost “lăsat în aer” de liberali, care în 2020 au respins ordonanța 51/2019 prin legea 34 și au reparat, parțial, măsura prin ordonanța 70/2020, prin care au prelungit până în decembrie 2021 acest program. Operatorii economici solicită însă demersuri pentru ca programul să fie prelungit până în anul 2023, așa cum era stabilit inițial, spune Adrian Gâdea, care explică faptul că firmele de transport au făcut cheltuieli substanțiale pentru a-și îndeplini obligațiile până la termenul prevăzut inițial, respectiv până în 2023.

One Comment

  1. Observator

    Săraciiiiiii ciolaci..,plâng după toate pomenile pierdute.
    S-a găsit Inculpatul în dosarul Belina căci numărul 2 momentan nu există și nu va exista, să iasă la înaintare cu manivela lui Ciolacu și levierul lui Dragnea.
    Analfabet funcțional, mai pe înțelesul PE-SE-DE
    PS. Zi-mi și mie legea prin care obligă guvernul sa trimită PNRR în Parlamentul României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.