Eveniment

Preoţii Moşu, amendaţi cu 100 de lei pentru scandalul de la Parohia Buzescu

Carmen Dumitrescu

În anul 2011, teleormănenii au asistat cu ochii măriţi de uimire la un scandal religios fără precedent, în care s-au implicat înalte feţe bisericeşti ale judeţului. Pentru a ne aminti, pe scurt, despre ce a fost vorba, vom preciza faptul că, la acea vreme, Parohia Buzescu se sprijinea pe trei preoţi: Ciprian Moşu, Dan Moşu şi Dragoş Ivănescu. Ultimul dintre ei, venit ulterior în parohie, a deranjat pe cei doi fraţi preoţi, pentru că Ivănescu se ţinuse departe de practicile mai puţin oneste ale fraţilor Moşu, fapt ce a dus la neînţelegeri crunte între preoţi, la bătăi în altar şi la scindarea comunităţii religioase din Buzescu în două tabere: cei care îl susţineau pe Ivănescu şi cei care au rămas de partea fraţilor Moşu. Episcopul Galaction Stângă a luat atunci decizia de a-l transfera disciplinar pe preotul Ivănescu la o altă parohie, cea din Găvăneşti, moment din care despre scandal nu s-a mai auzit nimic. Cu toate acestea, o parte a oamenilor din Buzescu au luat iniţiativa de a face plângere penală împotriva preoţilor Moşu, având în vedere faptul că aceştia cereau bani de la membrii comunităţii pentru diverse ceremonii religioase, sume care nu figurau în documente şi în schimbul cărora nu erau eliberate chitanţe. Astfel, la data de 1 aprilie 2011, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a fost înregistrată plângerea penală depusă de Aristide Lazăr, Anghel Lazăr, Vasile Tiu şi Radu Drăghici, toţi locuitori ai comunei Buzescu, care solicitau efectuarea de cercetări faţă de preoţii Ciprian şi Dan Moşu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, furt, abuz de încredere, abuz în serviciu, primirea de foloase necuvenite şi evaziune fiscală. Ulterior acestei plângeri, au venit şi altele, toate acuzând aceleaşi elemente: faptul că preoţii Moşu au jignit pe colegul lor Dragoş Ivănescu, că nu au înregistrat toţi banii încasaţi din serviciile religioase prestate, că au primit sume de bani mult mai mari pentru înmormântări, cununii, botezuri şi au înregistrat sume mai mici, dar şi că ar fi cheltuit sume de bani provenite de la Consiliul local Buzescu şi sume colectate cu prilejul hramului bisericii respective, plângerile fiind însoţite de diverse dovezi.

În urma cercetărilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că preoţii Moşu se fac vinovaţi de delapidare, prin crearea unui prejudiciu în sumă totală de 1.290,00 lei, prejudiciu care se împarte între Moşu Ciprian (suma de 1.170,00 lei) şi Moşu Dan (120 lei). Dar, având în vedere că învinuiţii nu au antecedente penale şi au comis fapte ce nu aduc urmări grave, procurorii au decis că o sancţiune administrativă este suficientă în acest caz. Prin urmare, cei doi preoţi au fost scoşi de sub urmărirea penală şi au primit o amendă administrativă în valoare de 100 de lei. Decizia procurorilor a nemulţumit, însă, pe o parte a enoriaşilor din comuna Buzescu, astfel că aceştia au chemat în instanţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria pentru faptul că, deşi a constatat existenţa prejudiciului, nu a dispus măsuri pentru recuperarea lui. De aceea, nemulţumiţii din Buzescu cer acum recuperarea prejudiciului de la Episcopia Teleormanului şi speră că, poate aşa, se va face dreptate în cazul celor doi fraţi preoţi care au confirmat multora că preoţimea mai are multe de învăţat despre umilinţă şi altruism.

One Comment

  1. ivan vasile

    Legea lui Dumnezeu este cuprinsă în cele Zece Porunci.Porunca a opta este:„SĂ NU FURI!”(Ieșirea capitolul 20,versetul 15) ESTE VALABILĂ ȘI PENTRU POPI !!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.