Social

Premii mai mari pentru elevii olimpici: 1000 lei – locul I, 300 lei – mențiuni / Cei care au obținut locul I la olimpiade vor putea fi înscriși la liceu, fără a mai susține Evaluarea Națională

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și prorogarea unor termene, potrivit căruia elevii care au obținut locul I la olimpiadele școlare sau au obținut premii la concursuri internaționale nu trebuie să mai susțină Evaluarea Națională pentru a fi înscriși la liceu.

“Prin derogare de la prevederile art. 63 alin. 1 lit. (e) din Legea educației nr. 1/2011, absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut locul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate de Ministerul Educației sau au obținut premii la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației”, se arată în proiectul ministerului. De asemenea, elevii din aceste categorii vor putea fi înscriși la filiera/profilul/specializarea corespondentă specificului olimpiadei naționale sau competiției internaționale la care au obținut performanțe deosebite.

O altă prevedere a ordonanței de urgență se referă la situația elevilor ucraineni: “pentru anii școlari 2022-2023 și 2023-2024, cetățenii ucraineni cu statul de elev în sistemul național de învățământ românesc, au dreptul să se înscrie în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă”.

Prin același act normativ, Ministerul Educației intenționează majorarea cuantumului minim al stimulentelor financiare pentru elevii care obțin performanțe la olimpiadele naționale, astfel: pentru premiul I – 1000 lei, premiul al II-lea – 700 lei, premiul al III-lea – 500 lei, mențiuni – 300 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.