Social

Premierea olimpicilor alexăndreni, amânată din cauza legislaţiei

Monica DUMITRESCU

Conform tradiţiei, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilelor Municipiului Alexandria, elevii alexăndreni care au obţinut premii la olimpiadele şi concursurile naţionale primeau recunoaşterea publică a meritelor lor şi premii în bani acordate de muncipalitate. Acest lucru nu se va întâmpla şi în cadrul ediţiei din acest an a Zilelor Muncipiului Alexandria, şi nu pentru că municipalitatea nu şi-ar dori să recompenseze munca şi succesul acestor copii, ci pentru că o ordonanţă a Guvernului intrată în vigoare începând din 10 august, nu mai permite acest lucru. Este vorba de Hotărârea 536 din 27 iulie 2016, privind stimularea performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial nr. 610 din 10 august 2016. Conform actului normativ autorităţile locale vor putea premia doar elevii care au obţinut premii la fazele judeţene ale olimpiadelor şi concursurile şcolare, premiile pentru fazele naţionale şi internaţionale fiind în sarcina Ministerului Educaţiei.

Programată pentru 27 august 2016, premierea elevilor alexăndreni care au obţinut anul acesta rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale sau internaţionale a fost anulată. Proiectul de hotărâre a Consiliului local Alexandria privind aprobarea premierii acestor elevi a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului local, desfăşurată marţi, 16 august, a fost scos de pe ordinea de zi.

“Nu mai putem acorda premii olimpicilor, şi nu din lipsă de dorinţă a Consiliului Local sau a primarului. Această hotărâre de guvern, apărută la sfârşitul lunii iulie şi intrată în vigoare pe 10 august, reglementează tot ceea ce înseamnă segmentul de susţinere financiară a elevilor care participă la competiţii în afara localităţii de domiciliu. De acum încolo, când discutăm de concursuri naţionale, şi altele decât olimpiadele naţionale pe materii şcolare, cheltuielile vor fi susţinute de la bugetul de stat. Această decizie prezintă un sprijin real, mai ales pentru cei care merg la olimpiadele internaţionale, nu mai e nevoie să alerge după sponsori sau după sprijin din partea comunităţii locale”, a explicat primarul muncipiului Alexandria, Victor Drăguşin, în cadrul şedinţei.

Acesta a mai precizat că olimpicii vor fi totuşi premiaţi până la sfârşitul anului şi de municipalitate, nu doar de Ministerul Educaţiei.

“Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă în decembrie, odată cu premierea sportivilor, când vom acorda recompense şi elevilor care au luat premii la etapele judeţene, şi nu numai la disciplinele şcolare, ci şi la alte tipuri de concursuri organizate de Ministerul Educaţiei.

Eu o să solicit public Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman să facă demersurile către Ministerul Educaţiei şi să încercăm, în aceeaşi zi, şi la aceeaşi oră să premieze şi dânşii pe olimpicii la nivel naţional, astfel încât respectivii elevi să fie recompensaţi public atunci şi de municipalitate pentru că au luat premii la nivel judeţean, altfel nu ar fi ajuns la faza naţională”, a mai spus Victor Drăguşin.

Şi în ce priveşte cuantumul premiilor este o problemă. Premiile pe care muncipalitatea le propusese pentru aprobare în consiliul local erau cel puţin dublu în comparaţie cu cele reglementate prin HG 536.

“Regret că sumele care apar în ordonanţa de urgenţă sunt foarte mici, 150 lei pentru premiul I, la faza naţională. Dar dacă nu primesc foarte mulţi bani, măcar evenimentul în sine şi recunoaşterea meritelor lor să fie făcute public, adică în cadrul unui eveniment cu participare mai largă a alexăndrenilor. Nu ştiu dacă în Consiliul local vom decide să depăşim aceste valori, sau să rămânem sub ele. Până la urmă, de bun simţ ar fi să nu acordăm la etapa judeţeană, pentru premiul I, noi 300 de lei şi să vină ministerul cu 150 de lei pentru că nu e interesul nostru să punem într-o lumină proastă ministerul. Vom decide într-o şedinţă următoare, şi asta nu va fi foarte târziu, probabil în luna septembrie”, a mai explicat Victor Drăguşin.

Pe lista olimpicilor care urmau să fie premiaţi în cadrul ediţiei din acest an a Zilelor Municipiului se aflau aproximativ 50 de elevi şi aproape tot atâţia dascăli. Primarul a mai spus că fiecare elev de pe acea listă va fi înştiinţat în scris de amânarea premierii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.