Ioan DUMITRESCU
Alegerile europarlamentare din luna mai a acestui an sunt socotite de toate formaţiunile politice prima piatră de încercare electorală din 2014, înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie. Mai mult decât atât, dacă în acest mandat România a avut 33 de europarlamentari la Bruxelles şi Strasbourg, în mandatul viitor, care va fi tot de cinci ani, ţara noastră va avea doar 32 de fotolii de deputaţi europeni, ceea ce înseamnă o luptă mai aprigă între formaţiunile politice.
Dacă despre lista candidaţilor social-democraţi pentru Parlamentul European încă nu se ştiu multe lucruri, chiar dacă unii dintre liderii pesedişti susţin că din cei 11 europarlamentari din acest mandat nu toţi se vor mai regăsi pe listă, se ştie însă faptul că doi miniştri din Cabinetul Ponta vor candida la europarlamentare; preşedintele executiv al Partidului Social Democrat, Liviu Nicolae Dragnea, a anunţat că Maria Grapini, ministrul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Turism, şi Dan Nica, ministrul de la Telecomunicaţii, vor candida pentru Parlamentul European. Este posibil ca cei doi miniştri să aibă aspiraţii europene, dar şi să fie atraşi de indemnizaţia de europarlamentar care este mult mai mare decât cea de ministru, iar funcţia respectivă este mult mai puţin solicitantă şi mai lipsită de responsabilităţi decât cea de ministru.
Despre pregătirile social-democraţilor pentru alegerile pentru europarlamentare, Liviu Nicolae Dragnea declară că se află în grafic. „Ca pregătire stăm bine, cel puţin la ora asta. Organizaţiile (nr: organizaţiile judeţene şi locale ale PSD) sunt în regulă. Nu sunt probleme serioase în judeţe. Structurile de campanie vor fi activate. Am discutat cu fiecare organizaţie în parte care este micul sprijin de care avem nevoie din punct de vedere organizaţional”, a declarat Liviu Nicolae Dragnea, care a fost numit de preşedintele PSD Victor Ponta drept şef al campaniei electorale a social-democraţilor pentru alegerile europarlamentare.
Liviu Dragnea ştie că prezenţa la urnele de vot, în momentul în care s-a făcut o mobilizare bună, este foarte importantă. „E vorba şi de prezenţa care va fi; asta va influenţa şi rezultatul fiecărui partid. Eu cred că o să avem sigur un număr de europarlamentari mai mare decât cel pe care îl avem acum”, a mai declarat optimist Liviu Dragnea, care probabil ştie pe ce se bazează.
Chiar dacă lista candidaţilor social-democraţi pentru alegerile europarlamentare nu a fost încă definitivată, actualul europarlamentar din Teleorman Viorica Vasilica Dăncilă speră să mai primească încă o dată sprijinul partidului pentru un nou mandat în Parlamentul European.
Trebuie menţionat şi faptul că partidele vor face liste pentru europarlamentare pe care vor fi trecute 32 de nume; se pare că pentru social-democraţi posturile eligibile vor număra anul acesta 13-14 locuri, drept pentru care lupta va fi pentru primele locuri. Nu trebuie neglijat nici faptul că pe lista social-democraţilor vor candida şi cei de la Uniunea Naţională pentru Progresul României, care probabil vor dori şi ei măcar un post în primele 14 locuri. Cei de la Partidul Conservator nu au anunţat încă în ce fel vor candida la Parlamentul European, pe lispă proprie, pe listă cu liberalii sau pe listă cu social-democraţii. Dacă cei de la PC vor dori să candideze pe lista PSD-ului, atunci este posibil ca şi aceştia să solicite măcar un loc eligibil pe listă, fapt ce ar atrage după sine mai puţine locuri eligibile pentru social-democraţi.