Eveniment

Prefectura Teleorman face apel la hotelierii din județ să pună la dispoziție spațiile pentru a putea fi transformate în centre de carantină

Fluxul mare de persoane care se întorc în județ, în această perioadă, creează mari probleme autorităților, care trebuie să asigure spații de carantină pentru toți cei care vin din “zona roșie”. Desigur, teleormănenilor care se întorc din afara țării li se adaugă și persoanele pentru care a fost impusă măsura izolării și o încalcă, iar numărul celor care merg în carantină crește constant.

De altfel, se așteaptă ca, în perioada următoare, numărul celor care se întorc din afara țării să crească, în contextul în care se apropie sărbătorile pascale. Mai mult, și cei care nu au revenit în țară până acum încep să termine proviziile în statele în care stau, prin urmare soluția este, și pentru aceștia, să se întoarcă în România.

La nivelul județului sunt funcționale, în prezent, patru centre de carantină, cu un număr de 220 de locuri. În cantină instituționalizată erau, ieri, 158 de persoane, iar Instituția Prefectul face eforturi mari pentru a identifica noi spații în care să fie duși cei care se întorc din “zona roșie”, astfel încât aceștia, cu o posibilitate crescută de infecție cu SARS-CoV-2, să nu devină un pericol pentru cetățenii județului, neinfectați cu noul coronavirus.

Toate cele patru centre de carantină de la nivelul județului sunt spații publice, spun reprezentanții Instituției Prefectului, niciuna dintre ofertele făcute operatorilor privați, în speță hotelierilor sau proprietarilor de pensiuni, nefiind acceptată de aceștia. Și trebuie spus că o preluare a unei proprietăți private pentru a fi transformată în centru de carantină pe durata stării de urgență se face contra cost, iar sumele oferite de stat nu sunt nici pe departe unele mici, alocația de cazare fiind de până la 230 lei/zi. Iar banii merg numai către cazare, hrana persoanelor pentru care a fost instituită măsura carantinei, precum și alte lucruri de care mai au acestea nevoie, fiind în sarcina autorităților publice locale.

Având în vedere situația complicată prin care trece și județul Teleorman în contextul pandemiei de coronavirus, dar și numărul mare al celor care se întorc din afara granițelor în această perioadă, Instituția Prefectului face un apel la hotelierii și proprietarii de pensiuni din județ să vină în ajutorul autorităților publice județene, dar mai ales al teleormănenilor, și să ia în calcul posibilitatea de a-și pune la dispoziție proprietățile, astfel încât măcar carantinarea să nu mai fie o problemă în această perioadă.

Iar dincolo de toate aspectele care sunt invocate, în general, în actualul context, cum ar fi nivelul de instruire sau statutul persoanelor care se întorc din “zona roșie”, nu trebuie scăpat din vedere faptul că, printre cei care se întorc, sunt oameni care au avut locuri de muncă în țări afectate serios de pandemia de coronavirus și care s-au văzut acum pe drumuri, astfel că au luat decizia să se întoarcă acasă. Mai mult, printre cei care se întorc sunt multe familii cu copii mici și foarte mici, care au nevoie de îngrijiri speciale și asistență medicală și care nu pot fi duși oriunde.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.