Din 4 mai, toţi producătorii agricoli care vând produse sunt nevoiţi să deţină atestat de producător şi carnet de comercializare. Referitor la aceste carnete mulţi producători au semnalat faputul că le este dificil să mai comercializeze în pieţe produsele agricole din cauza faptului că nu le deţin. În fapt, este vorba de micii producători, cei care comercializează o cantitate foarte mică de produse şi care au fost alungaţi din pieţe din cauza lipsei acestor carnete. Sunt, în mare parte, persoane în vârstă, care aduc la piaţă cantităţi foarte mici de produse pentru a-şi mai creşte puţin pensia de 350 de lei şi care, acum, nu-şi mai pot vinde legăturtile de leuştean, pătrunjel sau mărar pentru că nu au carnete de comercializare.
Au la vânzare 10 legături de leuştean, vreo 15 – 20 de ceapă şi tot atâtea de usturoi, câteva zeci de legături de mărar şi pătrunjel. Pentru a putea comecializa bruma de verdeaţă, bătrânele, acele femei care poate au renunţat la a merge la şcoală în favoarea creşterii copiilor şi a munci în gospodărie, sunt nevoite acum să ştampileze şi să completeze, repetăm, pentru câteva legături de verdeaţă, carnete de comercializare. Asta dacă au cerut aşa ceva şi li s-a şi aprobat, nu înainte de a fi verificată bucata de pământ din spatele casei sau de undeva din curte pe care sunt cultivate verdeţurile.
Toate costă, însă. Carnetul de comercializare, chiria la piaţă, că nu au voie oriunde şi oricum, drumul până la piaţă. Referitor la problemele semnalate ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor Legii nr.145/2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, conducerea Instituției Prefectului a solicitat Direcției Agricole să vină în sprijinul cetățenilor, în special celor în vârstă, care comercializează în piețe o cantitate mică de produse agricole provenind din gospodăriile proprii și pentru care această sursă de venit este uneori unică, prin transmiterea către autoritățile publice locale a unei proceduri simplificate ( cum ar fi o cerere depusă la primărie). Această modalitate de lucru să fie apoi popularizată, astfel încât să fie cunoscută și de către cel mai mic producător și el să-și poată valorifica produsele în piețele agroalimentare, avându-se în vedere că aceste produse sunt cerute foarte mult de consumatori. Cum vor rezolva problema şi dacă o vor rezolva, vom vedea când în piaţă, bătrânele nu vor mai sta cu frică. (C.P.)