Eveniment

Prefectul Haralambie Epure, reprezentanții ISU Teleorman și ai altor instituții s-au alăturat Direcției Silvice la deschiderea campaniei “Luna Plantării Arborilor”

În fiecare an, în perioada 15 martie – 15 aprilie, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, iar la nivel județean, Direcția Silvică Teleorman, derulează campania “Luna Plantării Arborilor”, cu scopul regenerării pădurilor, conservării și protecției acestora. Acțiunile silvice care se desfășoară în această perioadă de către Direcția Silvică Teleorman au ca obiectiv principal conștientizarea populației despre necesitatea asigurării integrității și dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor și a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestiere.

Pentru anul 2023, programul de regenerare a pădurilor la nivelul județului Teleorman prevede executare lucrărilor pe suprafața totală de 151 ha, din care 79 ha regenerări naturale și 72 ha regenerări artificiale.

Marți, 28 martie, a avut loc deschiderea oficială a activităților “Luna Plantării Arborilor”, la care au participat prefectul județului Teleorman, Haralambie Epure, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” Teleorman, dar și ai altor instituții județene.

Cu această ocazie, prefectul Haralambie Epure a declarat: “Am răspuns cu plăcere invitației Direcției Silvice Teleorman de a participa la deschiderea oficială a evenimentului „Luna plantării arborilor” – ediția 2023.

Am participat atât ca reprezentant al Instituției Prefectului Județului Teleorman, la partea oficială a acțiunii, cât și în calitate de cetățean activ, ca teleormănean care-și dorește să pună umărul la îmbunătățirea calității aerului, la creșterea suprafeței fondului forestier din județ, la schimbarea unor mentalități vizavi de mediul înconjurător.

Astfel că, ne-am deplasat în șantierul de împădurit situat în raza Ocolului Silvic Turnu Măgurele, U.P. III Beciu, unde am plantat puieți forestieri, ce ar putea constitui o mică parte dintr-o acțiune mai amplă de regenerare forestieră a județului Teleorman.

Vreau să reamintesc, în acest context, despre Campania Națională de Împăduriri 2022-2026, cu finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, prin care sunt sprijinite investițiile în noi suprafețe ocupate de păduri.

Prin măsura PNRR „Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri” este vizată realizarea a 56.000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice, bugetul alocat fiind de 730 milioane de euro.

De asemenea, și Ministerul Mediului alocă un sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole neutilizate, la care se adaugă o subvenție anuală de 456 euro/hectar pe o perioadă de 20 de ani, astfel încât, printr-un efort comun, programul să se concretizeze într-un succes.

De precizat că vor fi finanțate lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor), în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

Beneficiarii eligibili ai schemei pot fi deținătorii publici și privați de teren pretabil pentru împădurire, indiferent de mărime, precum și formele asociative ale acestora”.

Și reprezentanții ISU Teleorman au transmis: “La invitația Direcției Silvice Teleorman, am participat astăzi (n.r. – marți, 28 martie), alături de reprezentanții mai multor instituții din județ, la deschiderea oficială a manifestărilor organizate sub egida „Luna Plantării Arborilor”, ediția 2023, organizată în cadrul Ocolului Silvic Turnu Măgurele. Pe timpul derulării acestui eveniment ne-au fost prezentate activitățile desfășurate la nivelul Direcției Silvice Teleorman, precum și campaniile de împădurire din această primăvară. Bineînțeles, am profitat de acest prilej pentru a reconfirma susținerea pompierilor militari în toate acțiunile de împădurire care se vor derula la nivelul județului nostru, cunoscut fiind faptul că de fiecare dată ne-am alăturat unor astfel de inițiative benefice mediului înconjurător și cetățenilor. Activitatea s-a încheiat cu plantarea efectivă de puieți din diferite specii, specifice zonei noastre, împreună cu ceilalți invitați, organizarea silvicultorilor teleormăneni fiind la modul superlativ. Felicitări!”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.