Politic

Prefectul Haralambie Epure: “Mulți primari mi-au spus că au remediat deficiențele la unitățile de învățământ”

Imediat după ce echipele mixte de verificare a unităților de învățământ din Teleorman, formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului Școlar Județean, și-au prezentat raportul final în privința pregătirii pentru începerea anului școlar 2022-2023, prefectul de Teleorman, Haralambie Epure, i-a contactat pe primarii localităților unde au fost constatate deficiențe.

“Am vorbit cu toți primarii din localitățile unde există unități școlare care nu au autorizații sanitare de funcționare sau pentru care s-au impus termene de remediere a deficiențelor. Având în vedere că echipele mixte de control au început acțiunile de verificare din data de 16 august, mulți primari mi-au transmis că până la momentul actual au avut timpul necesar pentru soluționarea problemelor astfel încât, la reîntoarcerea elevilor la școală, totul să fie în ordine.

De asemenea, pentru că situațiile în care lipsa apei potabile în unitățile școlare nu sunt puține, iar primarii nu puteau identifica o rezolvare, le-am recomandat să achiziționeze și să instaleze dozatoare astfel încât accesul copiilor la apa potabilă să fie asigurat.

Nu vreau să caut vinovați, doar de dragul de a arăta cu degetul, pentru ca, după aceea, lucrurile să meargă în continuare pe același făgaș. Ceea ce vreau este să schimbăm această stare de fapt, să nu mai considerăm că este normal ca elevii noștri să învețe în condiții igienico-sanitare precare, în clădiri în care mai cade o tencuială sau în care peste curățenie se mai trece cu vederea. Au fost alocate fonduri și din partea Ministerului Educației, se pot accesa și alte surse de finanțare pentru îmbunătățirea condițiilor din unitățile de învățământ fără apă curentă, fără canalizare sau cu toalete în curte. Variante de rezolvare se pot găsi, cu o singură condiție: implicare din partea autorităților locale. Sunt de neînțeles acele cazuri, întâlnite în mai multe județe, în care școlile au returnat banii primiți pentru că nu i-au cheltuit.

Tocmai de aceea, voi insista și le solicit tuturor conducătorilor de unități administrativ-teritoriale din județ în care există nereguli în unitățile de învățământ să-și intensifice acțiunile pentru remedierea problemelor, astfel încât numărul unităților școlare neautorizate să tindă spre zero”, a declarat prefectul de Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.