Că e târg, că e bâlci, ziua orașului sau ziua comunei, nu lipsește peisajul dezolant al gunoaielor la tot pasul de la niciun asemenea eveniment, absența apei curente sau a canalizării este considerată normală, la fel și trecerea cu vederea de către instituțiile statului a diferitelor abateri de la normele legale. Este, de mult timp, implementată concepția, la nivelul mentalului public, că “dacă e bâlci, bâlci să fie” și în astfel de ocazii nu sunt puțini cei care trec cu vederea faptul că nu pot găsi o toaletă decentă, că nu se pot spăla pe mâini, că nu au unde să arunce gunoiul sau că un anumit comerciant nu respectă chiar la sânge reguli elementare de igienă, nici măcar în situația în care marfa tranzacționată este din sfera alimentară.
Mizând pe ideea că aceste lucruri trebuie schimbate, prefectul de Teleorman, Haralambie Epure, a transmis o adresă către toate primăriile din județ, în care le informează despre prevederile legale pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când organizează sărbători locale. Astfel, pe lângă rezumatul pe care prefectul îl face în adresa respectivă și care cuprinde condițiile minimale pe care trebuie să le respecte atât organizatorii, cât și agenții economici participanți, Instituția Prefectului a mai “blindat” primăriile și cu precizări din partea fiecărei instituții publice cu atribuțiuni de control în astfel de situații, fie că e vorba de măsuri de sănătate publică – din partea DSP Teleorman sau a Direcției Sanitar-Veterinare, de recomandări privind ordinea și siguranța publică – din partea Inspectoratului de Poliție Județean, a jandarmilor sau pompierilor, fie de aspecte ce țin de alte instituții, cum ar fi ITM, Protecția Consumatorilor sau Direcția pentru Agricultură.
“Pentru că în perioada estivală au loc, de regulă, multe sărbători locale (bâlci, târg anual, ziua localității), dar mai ales pentru că a devenit, din păcate, o obișnuință ca aceste manifestări să nu respecte condițiile minimale de civilizație și sănătate publică, am transmis către toate primăriile din județ o adresă în care le sunt reamintite regulile de organizare care trebuie respectate.
Organizatorii unor astfel de sărbători locale, respectiv primăriile, trebuie să asigure condițiile igienico-sanitare și dotarea în funcție de durata și dimensiunile acțiunii. Astfel, trebuie să aibă în vedere amenajarea zonei/platformei cu drumuri și alei de acces, precum și împrejmuirea sau delimitarea față de zonele învecinate, să țină cont de accesul la sursele de alimentare cu apă curentă și canalizare, în special în cazul unităților de alimentație publică, să asigure dotări social-sanitare suficiente în funcție de numărul maxim de participanți (le-am transmis, de asemenea, și normarea cabinelor WC și a punctelor de alimentare cu apă). De asemenea, le-am reamintit prevederile legale referitoare la îndepărtarea apelor uzate, precum și la colectarea și îndepărtarea deșeurilor.
Totodată, în informarea transmisă, am reiterat obligația autorizării operatorilor economici, a echipamentelor pentru agrement, dar și obligația respectării legislației privind securitatea și sănătatea în muncă.
De asemenea, primăriile au primit și precizările din partea fiecărei instituții publice cu atribuțiuni de control în ceea ce privește organizarea și funcționarea unor astfel de manifestări.
Țin foarte mult să nu mai vedem munți de gunoaie, în timpul sau după astfel de evenimente, să nu existe riscuri în ceea ce privește sănătatea teleormănenilor, să nu mai avem cetățeni care să se plângă de faptul că autoritățile nu-și fac treaba.
În același timp, sunt convins că și oamenii vor avea altă atitudine dacă vor vedea că li se oferă condiții decente și, pe cale de consecință, vor respecta normele de civilizație”, a scris prefectul Haralambie Epure pe pagina sa de Facebook.
De altfel, prefectul de Teleorman a subliniat de multe ori că își dorește o schimbare a mentalităților în ceea ce privește respectul față de mediu, fiind binecunoscute acțiunile de ecologizare pe care acesta le-a inițiat și în care s-a implicat de fiecare dată, la fel cum a insistat și în ceea ce privește punerea în aplicare a prevederilor legale. Acesta a transmis, în repetate rânduri, funcționarilor din instituțiile publice din județ că nu găsește nicio scuză celor care nu-și fac treaba și că e convins că lucrurile se vor schimba în bine atunci când cetățenii vor percepe că sunt respectați.