Eveniment

Prefectul de Teleorman a convocat Comisia de Dialog Social / Pe ordinea de zi, problemele din învățământ și din sistemul public de asistență socială

Astăzi, în Sala mare de ședințe a Palatului Administrativ, s-a desfășurat ședința Comisiei de Dialog Social, la convocarea prefectului de Teleorman, Haralambie Epure, pe ordinea de zi figurând problemele cu care se confruntă sindicatele din învățământ, dar și din sistemul public de asistență socială. Au fost prezenți, astfel, reprezentanți ai Sindicatului “Materna” Teleorman, ce apără interesele salariaților din sistemul public de asistență socială, și reprezentanți ai Sindicatului “Spiru Haret” Teleorman și ai Sindicatului Liber Învățământ Teleorman, ce au expus problemele cu care se confruntă salariații din sistemul de învățământ din județ.

Propunerile pe care Sindicatul “Materna” le-a înaintat prefectului pentru a fi transmise către Guvernul României se referă la modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. “Astfel, șeful de centru din cadrul unităților de asistență socială are atribuții și responsabilități complexe având în subordine salariați, dar și responsabilitatea pentru acordarea de servicii de asistență socială de calitate beneficiarilor de servicii sociale. În acest context, considerăm că importanța funcției de șef centru, personal contractual, este la același nivel cu importanța funcției de șef serviciu dintr-o unitate teritorială. Menținerea discriminării salariale între funcțiile de șef conducere pentru personal contractual și funcționar public nu este benefică pentru salariații care ocupă astfel de posturi”, consideră reprezentanții sindicali. De asemenea, aceștia au mai propus, în scopul evitării diferențelor salariale între asistenții maternali profesioniști, introducerea sintagmei “un spor de 7,5% din salariul de bază” în loc de “până la 7.5%”, în Anexa II, Capitolul II, art. 14 alin. (1) g), precum și majorarea coeficientului de salarizare pentru personalul de specialitate cu studii superioare, în scopul acoperirii lipsei acute de personal cu care se confruntă DGASPC Teleorman.

Și problemele expuse de sindicatele din învățământ au legătură tot cu salarizarea, “motivarea resursei umane din învățământ fiind condiția primordială pentru a avea un sistem de educație performant în România”. Ca și sindicaliștii din sistemul de asistență socială, și cei din învățământ solicită rezolvarea problemei aplicării integrale a Legii-cadru. nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022. Creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației, plata suplimentară a personalului din unitățile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, se mai regăsesc pe lista de nemulțumiri a salariaților din învățământ. Totodată, aceștia au anunțat că, în cazul în care solicitările lor rămân fără rezolvare, angajații din educație vor recurge la alte forme de protest.

Prefectul Haralambie Epure i-a asigurat pe cei prezenți că va transmite toate solicitările acestora către Guvern, Ministerul Educației și Ministerul Muncii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.