Înlocuirea Religiei cu un opţional de Etică şi cultură civică ar putea deveni realitate, după ce un proiect de lege în acest sens a trecut tacit de Camera Deputaţilor, dacă şi Senatul va aproba acest proiect. Propunerea aparţine deputatului independent Remus Cernea, care consideră că elevii trebuie să înveţe la ora de “Etică şi cultură civică“ cele mai importante doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică sau religioasă ale umanităţii, dar şi elemente de cultură civică. Mai exact, în opinia acestuia, disciplina ar trebui să cultive spiritul critic, raţionalitatea şi empatia. În ceea ce priveşte Religia, ea ar deveni cu adevărat o oră facultativă, predată cel mai devreme din clasa I, şi nu de la pregătitoare, iar copiii nu ar mai primi note, ci calificative care să nu fie luate în considerare la media generală.
Proiectul privind înlocuirea Religiei cu opţionalul Etică şi cultură civică urmează să fie dezbătut de Comisia de Învăţământ din Senat, cel mai probabil la începutul anului viitor.
Şansele să treacă această iniţiativă legislativă sunt însă minime, în condiţiile în care mai mulţi senatori consideră că schimbarea programei şcolare nu trebuie realizată prin Lege, ci este treaba Ministerului Educaţiei.