Social

Precizări referitoare la legea privind “cumpărarea de vechime”

Legea care permite plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale, Legea nr.186/2016, a fost publicată în Monitorul Oficial al României în data de 24.10.2016 şi a intrat în vigoare pe 27.10.2016.

În temeiul acestui act normativ, ne-a precizat directorul Casei de Pensii, Emilian Bomboe, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz, actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original şi copie; procura specială autentificată în condiţiile legii, în cazul încheierii contractului prin mandatar; declaraţia pe propria-răspundere, care se completează la sediul casei teritoriale de pensii.

Până în momentul de față, patru teleormăneni au încheiat contracte de asigurare cu perioade parțiale, nu întregi, pentru a-și cumpăra vechime și pentru a putea ieși la pensie. Contractul de asigurare socială prevăzut de noul act normativ se încheie numai pentru perioade anterioare, pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului, adică nu mai devreme de 27 octombrie 2011 și se poate încheia numai în perioada 27.10.2016 – 27.04.2017. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.