Noul contract-cadru, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, prevede că pacienţii pot să-şi ridice medicamentele de la mai multe farmacii şi în zile diferite. Bolnavii cronic, care primesc reţete în regim compensat, pe o perioadă de trei luni, pot să-şi ridice pilulele pentru o singură lună de la mai multe unităţi farmaceutice, fără să renunţe la restul.
CAS Teleorman precizează că, potrivit regulilor generale de eliberare fracţionatăşi parţial fracţionată de medicamente, se permite eliberarea fracţionată a unei reţete dacă sunt îndeplinite o serie de condiţii, respectiv medicul a prescris reţeta online şi a semnat-o cu semnătură extinsă; reţeta prescrisă are diagnosticul cronic şi este prescrisă pentru minim 58 de zile; reţeta prescrisă are perioadă de tratament identică pe toate poziţiile/medicamentele.
Conform normelor “Prescripţia medicală pentru afecţiunile cronice este valabilă maxim 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecţiunile acute şi subacute prescripţia medicală este valabilă maxim 48 de ore. Prescripţia medicală electronică on – line pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile pentru care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă, şi care se eliberează de mai multe farmacii atât în ceea ce priveşte numărul cât şi cantitatea din fiecare medicament, este valabilă maximum 120 zile de la data emiterii acesteia in funcţie de numărul de zile pentru care s-a facut prescrierea”. În cazul reţetelor fracţionate regula de mai sus presupune ca prima eliberare să se facă în termen de maxim 30 de zile de la data prescrierii, urmând ca restul medicaţiei să fie eliberată până la expirarea reţetei (maxim 120 de zile). (C.P.)