Eveniment

Precizari la articolul „Fizicianul olimpic de la Orbeasca, premiat de presedintele Cristescu

In urma aparitiei articolului “Fizicianul olimpic de la Orbeasca, premiat de presedintele Cristescu”, realizat pe baza informatiilor furnizate de primarie, care a suscitat, din cauza unor inerente erori de documentare, ample comentarii nemeritate in spatiul online, va transmitem in vederea publicarii, pentru corecta informare a opiniei publice, o serie de precizari destinate lamuririi tuturor neclaritatilor care transpar din criticile virulente si vadit tendentioase inregistrate in legatura cu acest articol, promovate, sub protectia anonimatului si, probabil, din ratiuni politice, cu scopul evident de a aduce atingere prestigiului Scolii gimnaziale nr. 1 Orbeasca si de a pune la indoiala performantele obtinute, in mod constant, de elevii din invatamantul preuniversitar de la nivelul comunei Orbeasca, dar si de cadrele didactice care i-au pregatit si au contribuit, in mod nemijlocit, la inregistrarea, an de an, a unor rezultate notabile pentru o unitate de invatamant din mediul rural.

Nu este lipsit de importanta si trebuie precizat ca dezavuam public modul total nepermis in care elevul Draghici George-Andrei a facut obiectul comentariilor nedrepte si criticilor rautacioase la care am facut trimitere, promovate in spatiul online de persoane care, probabil, au avut abordari reactive/impulsive determinate de presupuse angoase, complexe sau frustari personale nereprimate indeajuns. Mai mult, este de condamnat reactia nedemna si total necontrolata a unui anumit cadru didactic, care, desi nu preda disciplina fizica,  si-a permis ca, incalcand deontologia profesionala si principiile care guverneaza relatia cadru didactic-elev, sa-l agreseze verbal pe elevul Draghici George-Andrei in urma aparitiei acestui articol de presa, interogandu-l, atat telefonic, cat si in cadrul unei discutii directe avute cu acesta, prilej cu care i-a reprosat, in prima faza, cum ca-l suspecteaza ca ar fi  un impostor, care nu ar face cinste liceului al carui elev este, si procedand, fara investire legala, la verificarea si analizarea portofoliului de diplome al acestuia, care, insa, nu a probat decat rezultatele clare obtinute de acest elev la competitiile scolare la care a participat in anii scolari anteriori. Or, este evident ca o astfel de situatie condamnabila trebuie sa atraga dupa sine o reactie ferma din partea conducerii ISJ Teleorman si masuri legale de sanctionare  a unor astfel de atitudini nepermise, care nu fac cinste invatamantului.

Pentru inceput, trebuie aratat ca, prin Hotararea nr. 109/26 septembrie 2018, Consiliul judetean Teleorman a aprobat, la initiativa presedintelui Ionel-Danut Cristescu, Regulamentul de premiere a elevilor care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile scolare nationale si internationale, prin care a fost stabilit si cuantumul stimulentelor financiare alocate elevilor si profesorilor indrumatori, acest act administrativ regasindu-se postat public, pentru cei interesati, pe site-ul autoritatii deliberative judetene. Astfel, potrivit regulamentului precitat, premierea vizeaza atat elevii care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile nationale si internationale in anul scolar 2017-2018, cat si profesorii indrumatori, potrivit listei intocmite de catre ISJ Teleorman. Prin urmare, este evident ca discutam despre o initiativa de succes, laudabila, care se impune a fi incurajata si sustinuta, intrucat este menita sa evidentieze si sa sprijine performanta, fapt pentru care presedintele Ionel-Danut Cristescu si Consiliul judetean Teleorman merita tot respectul si aprecierea din partea celor care slujesc invatamantul teleormanean.

In acest sens, se impune a preciza ca, potrivit art. 57 alin. (4) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, “pentru sprijinirea copiilor si a tinerilor capabili de performante inalte, Ministerul Educatiei Nationale organizeaza competitii scolare”. In aplicarea acestor dispozitii legale, Ministerul Educatiei Nationale, potrivit art. 3 din Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a competitiilor scolare aprobata prin anexa la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4203/2018, a statuat ca,“in sensul prezentei metodologii-cadru, sintagma „competitii scolare” include olimpiade scolare si concursuri scolare, organizate pe discipline de invatamant…”. De aceea, pentru fiecare an scolar, Ministerul Educatiei Nationale aproba un calendar comun al concursurilor si olimpiadelor scolare, ci nu doar un calendar al olimpiadelor scolare.

In anul scolar 2017-2018, elevi din unitatile de invatamant din comuna Orbeasca au participat la Concursul de Fizica si Chimie pentru clasele VI-VIII „Impuls perpetuum”, destinat elevilor din mediul rural, inscris in Calendarului concursurilor si olimpiadelor scolare organizate de Ministerul Educatiei Nationale. Pe baza rezultatelor obtinute la etapa judeteana, judetul Teleorman a fost reprezentat la etapa nationala a editiei a XXVI-a a acestui concurs – Alba Iulia, 28 iulie – 1 august 2018, de un lot de  3 elevi din cadrul Scolii gimnaziale nr. 1 Orbeasca, avand ca profesor insotitor pe  d-na prof.Georgeta Haita, directorul scolii. Iar, in urma participarii la etapa nationala, elevul Draghici George-Andrei a fost premiat cu “Mentiune”, la clasa a VIII-a, acordata                    de Ministerul Educatiei Nationale.

Avand in vedere rezultatul obtinut la etapa nationala a concursului scolar antementionat, elevul Draghici George-Andrei a fost inclus de catre ISJ Teleorman in lista comunicata la Consiliul judetean Teleorman, pentru a face obiectul festivitatii de premiere, potrivit regulamentului aprobat de autoritatea deliberativa judeteana. In acest sens, in data de luni, 26 noiembrie 2018, s-a desfasurat sedinta ordinara de lucru a Consiliului local al comunei Orbeasca, cu participarea d-lui Ionel-Danut Cristescu, presedintele Consiliului judetean Teleorman, potrivit art. 52 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Iar, in cadrul acestei sedinte, dl.presedinte Ionel-Danut Cristescu a oficiat festivitatea de premiere a elevului Draghici George-Andrei, care, in anul scolar 2017-2018, a fost premiat cu “Mentiune” la etapa nationala a concursului scolar la care ne-am referit.

Trebuie evidentiat faptul ca elevul Draghici George-Andrei a fost unul dintre elevii performanti ai Scolii gimnaziale nr. 1 Orbeasca. Acesta a participat, in perioada 2016-2018, la Concursul de Fizica si Chimie pentru clasele VI-VIII „Impuls perpetuum”,  in fiecare an obtinand “Premiul I” la etapa judeteana si facand parte din loturile judetului Teleorman care, avand ca profesor insotitor pe d-na prof.Haita Georgeta, au participat la etapa nationala, unde elevul a obtinut urmatoarele rezultate:

-editia din anul scolar 2015-2016(in lotul judetului, toti cei 3 elevi au fost din Orbeasca) – Calarasi, jud.Calarasi  – a fost premiat, la clasa a VI-a, cu “Mentiune”,  acordata de Ministerul Educatiei Nationale;

-editia din anul scolar 2016-2017(din lotul judetului au facut parte 2 elevi din Orbeasca) – Slobozia, jud.Ialomita – a fost premiat, la clasa a VII-a, cu “Mentiune”,  acordata de Ministerul Educatiei Nationale, dar si cu “Premiul special pentru cea mai buna lucrare practica la disciplina fizica”, acordat de Ministerul Educatiei Nationale, Consiliul judetean Ialomita si ISJ Ialomita(premiu inmanat de dl.Victor Mocanu, presedintele Consiliului judetean Ialomita);

-editia din anul scolar 2017-2018(in lotul judetului, toti cei 3 elevi au fost din Orbeasca) – Alba-Iulia, jud.Alba  – a fost premiat, la clasa a VIII-a, cu “Mentiune”,  acordata de Ministerul Educatiei Nationale.

Totodata, in sustinerea faptului ca, atat unitatile de invatamant, cat si autoritatile locale care s-au implicat permanent in asigurarea bunei functionari a acestora, intre care exista o excelenta relatie de colaborare institutionala, se bucura de apreciere si recunoastere publica, evidentiem ca la festivitatile de deschidere a anului scolar in unitatile de invatamant din comuna Orbeasca au participat, in ultimii ani, urmatoarele personalitati publice:

-in zilele de 15 septembrie 2014 si 12 septembrie 2016 – dl.Adrian-Ionut Gadea, presedintele Consiliului judetean Teleorman, in prezent secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;

-in ziua de 14 septembrie 2015 – d-na senator Ecaterina Andronescu, in prezent ministru, titular al portofoliului Ministerului Educatiei Nationale;

-in ziua de 10 septembrie 2018 – dl.Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei Nationale.

In final, nu putem sa nu ne folosim de acest prilej pentru ca, si pe aceasta cale, sa aducem sincerele noastre multumiri si aprecieri d-lui Ionel-Danut Cristescu, presedintele Consiliului judetean Teleorman, pentru sprijinul neconditionat acordat invatamantului de la nivelul comunei Orbeasca si pentru implicarea ferma, alaturi de autoritatile locale si conducerea unitatii de invatamant cu personalitate juridica, in rezolvarea, potrivit legii, a problemelor generate de organizarea retelei scolare a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat din cea mai mare localitate rurala a judetului Teleorman, in sensul respectarii si protejarii interesului major al beneficiarilor directi ai invatamantului.

 

 

Cu respect,

 

PRIMAR,

GHEORGHE BUDICA

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.