Social

Povești de viață, “spuse” de Muzeul Județean / “Îmi strângeau degetele de la mâini în ușă, îmi dădeau bătăi la tălpi, mă spânzurau cu mâinile la spate de un cârlig”

Ion Păun Petrescu, țăran mijlocaș din localitatea Ciuperceni, participant la revolta împotriva cotelor agricole

În urma revoltei din Ciuperceni din 7 iulie 1950, Ion Păun Petrescu este arestat de Securitate și dus la anchetă. Cele mai dure anchete le trăiește la închisoarea Jilava de unde povestește cum era schingiuit: “Pentru că refuzam să semnez declarațiile îmi strângeau degetele de la mâini în ușă, îmi dădeau bătăi la tălpi, mă spânzurau cu mâinile la spate de un cârlig”; altădată “m-au legat cu mâinile la spate cu o frânghie. M-au legat la ochi strâns, mi-au tras scaunul și am rămas agățat în gol. Așa mă țineau până nu mai puteam să vorbesc. După aceea puneau un scaun și mă întrebau dacă am făcut organizație cu învățătorul Marin Ionescu”.

Metodele dure din anchetă aveau drept scop să-i facă pe cei intervievați să denunțe pe alții locuitori. Interesant rămâne faptul că li se cerea să dea numele învățătorului considerat de securiști cap al revoltei, cât și nume de țărani chiaburi din localitate. Pe baza acestor declarații au fost ridicate persoane care nici măcar nu au participat la revoltă.

Pentru că în anchete nu a dat nume, Ion Păun Petrescu primește o condamnare mare de 8 ani. De la Jilava este transferat în lagărul de la Peninsula Valea Neagră, unde stă până în 1953, după care este mutat la Baia Sprie, la mină, până la eliberare.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.