Social

Povestea unui “chiabur” din Dobrotești, spusă de Muzeul Județean Teleorman

Muzeul Județean Teleorman continuă prezentarea unor aspecte interesante din istoria județului Teleorman, fie că e vorba despre descoperiri arheologice inedite pe teritoriul județului, fie despre povești de viață, unele colorate, altele dramatice – așa cum a fost cazul campaniei de colectivizare, derulată de autoritățile comuniste începând cu anul 1949.

Astfel, reprezentanții instituției de cultură județene prezintă situația dramatică a unui țăran din comuna Dobrotești: “În data de 3/5 martie 1949, la Plenara Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, a debutat oficial campania de colectivizare prin “transformarea socialistă a agriculturii” și implicit transformarea țăranului român în muncitor agricol. Pentru ca acest lucru să poate fi realizat după modelul sovietic, comuniștii au dus o amplă campanie de denigrare a țăranilor înstăriți, pe care îi vor intitula chiaburi, termen provenind din cuvântul «culac» de sorginte sovietică.

Dumitru Tufă din comuna Dobrotești a fost trecut în listele de chiaburi pentru că deținea 43 de ha pământ, moară și mașină de treierat. Pământul și mașina de treierat au fost luate forțat, iar în moară a luat ființă sediul Gospodăriei Agricole Colective “7 Noiembrie” din comuna Dobrotești. Mai mult, a fost confiscată casa, iar familia a fost nevoită să părăsească localitatea, lucrând câțiva ani la o fermă din Afumați, după care s-au întors să lucreze în comuna natală, îngrijind de propriile vite care erau acum ale statului, în lotul zootehnic, iar ei au fost angajați ca muncitori zootehniști.

Cele trei fotografii de epocă găsite la nepotul lui, Radu Istrate, îl reprezintă pe Dumitru Tufă la bătrânețe și invalid de război, moara din comuna Dobrotești și casa, ambele construcții confiscate de statul comunist”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.