Social

Postul a devenit un lux pentru teleormăneni

Luni, 27 februarie, creștinii ortodocși au intrat în Postul Paștelui. Durata acestuia este de 40 de zile, anul acesta, Învierea Domnului, fiind sărbătorită pe data de 16 aprilie. De asemenea, Postul Mare este cel mai lung de peste an, dar și cel mai greu dintre toate, cu puține dezlegări la pește.

În rândul teleormănenilor, postul nu mai este ținut cu sfințenie ca odinioară, motivele fiind diverse. Totuși, cel mai evident dintre ele este explozia prețurilor și, implicit, imposibilitatea teleormănenilor de a achiziționa produse de post, care sunt mult mai costisitoare.

În acest sens, am realizat un sondaj de opinie, a cărui concluzie este este că tinerii nu sunt interesați de post, persoanele adulte fac cu greu față acestei provocări, iar pensionarii, fie că vor, fie că nu, sunt nevoiți să renunțe la post, deoarece resursele financiare sunt limitate.

Doamna Elena, din municipiul Alexandria, în vârstă de 77 de ani, a relatat faptul că nu ține post: “Locuiesc cu cele două fiice ale mele, care se ocupă în mare parte de pregătirea mesei și cumpărături. Merg și eu ocazional, să achiziționez cele necesare. Pensionarii sunt categoria de persoane cea mai afectată, deoarece prețurile au crescut enorm. Acest lucru ne-a determinat să eliminăm de pe lista de cumpărături mai multe produse, dar și să renunțăm la acest proces de curățire”.

O altă respondentă este o mămică în vârstă de 29 de ani, pe nume Evelina: “Nu mi-am propus să țin acest post, deși încerc să mănânc cât mai sănătos, cât mai multe fructe și legume. Sunt mama unui băiețel a cărui vârstă este foarte fragedă, ceea ce mă determină să gătesc cât mai diversificat și echilibrat. Consider că atât produsele din supermarket, cât și cele din piață sunt de aceeași calitate, deoarece au dispărut considerabil producătorii locali. Deoarece prețurile au crescut, dar nu și cerințele, încercăm să mergem la cumpărături mai des, dar să cumpărăm mai puțin, aceasta considerând noi că este o metodă potrivită de economie”.

Sorina, în vârstă de 42 de ani, cu domiciliul în municipiul Alexandria, susține faptul că încearcă să țină post, cel puțin ocazional: “În această perioadă, încerc să cosum cât mai multe produse de post, favorita mea fiind pasta tartinabilă obținută din ciuperci, măsline sau ardei. Pentru a fi ținut pe toată perioada de 40 de zile, ar însemna un angajament financiar foarte mare”.

Nici în rândul bărbaților nu se ține postul. Conform celor susținute de către Dumitru, în vârstă de 58 de ani, în zilele noastre, postul a devenit un lux în județul Teleorman, puternic afectat de sărăcie: “Prețurile au explodat, dacă în trecut, cu 100 de lei, achiziționam alimente pentru toată săptămâna, în ziua de astăzi, acești bani abia sunt suficienți pentru o singură zi. Nu reușesc să țin pasul cu postul, deoarece pensiile nu ne permit”.

Un alt caz în care postul este ținut ocazional, este și cel al Lucreției, în vârstă de 55 de ani, administrator al unei societăți comerciale din Teleorman: “Încerc să pregătesc cât mai multe preparate de post, locuiesc la țară, astfel că reușesc să procur alimente din producția proprie. De obicei, fac cumpărături și de la piață, și din supermarket, deși prețurile din piață sunt mult mai mari. De exemplu, prețul la morcov, de la 2 lei în supermarket, ajunge la 5 lei în piață, cartofii, care în magazine se comercializează și cu 2,5 lei, în piață ajung la 4-5 lei. Deși prețurile au crescut, volumul de cumpărături a rămas același, deoarece suntem o familie numeroasă”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.