Eveniment

Porcii din Zimnicea, uciși preventiv. Târgurile de la Smârdioasa și Piatra, închise

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de referinţă pentru Pesta Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli din data de 02.07.2019 și până în prezent, în probele prelevate de la cadavre de porc domestic din 12 exploatații  nonprofesionale situate  în localitatea Zimnicea. Marți, 16.07.2019, erau suspiciuni în alte 3 exploatații nonprofesionale.

În urma confirmării diagnosticului prin Buletinele de Analiză (BA) emise de IDSA, s-a dispus măsura uciderii preventive a suinelor din cele 12 exploatații.

Acțiunea de ucidere preventivă a suinelor din localitatea Zimnicea va începe joi, 18 iulie 2019. De asemenea, s-a dispus ca funcționarea târgurilor săptămânale din localitățile Smârdioasa și Piatra să fie anulată.

Se urmărește, astfel,  evitarea aglomerărilor de persoane care vin din localitățile unde evoluează Pesta Porcină Africană, pentru a vinde produse agricole,întrucât pot contribui la transmiterea virusului Pestei Porcine Africane.

În total, până la această dată, în județul Teleorman au fost uciși (ucidere preventivă și ucidere la cazuri confirmate) 3760 de porci.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. DSVSA Teleorman solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman  sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.

Pesta Porcină Africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având, însă, impact major la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.