Politic

Porcăială sindicală la Prefectura Teleorman

Carmen Dumitrescu

Sunt puţine situaţiile în care reuniunile de la nivel înalt se transformă în circ. Însă, din experienţa celor care au luat parte la astfel de momente, nu e nimic mai clar decât că pentru a converti o întâlnire a oficialilor într-o porcăială sordidă e nevoie de cel puţin o persoană arogantă şi fără prea multă cultură, asimilată în mod consecvent.

Într-o situaţie de genul acesta a fost pus, în cursul zilei de marţi, 23 octombrie, prefectul Zorinel Niculcea, alături de o parte a conducătorilor instituţiilor deconcentrate din Teleorman, care au asistat la un spectacol de zile mari, ai cărui protagonişti au fost liderii unora dintre filialele sindicale teleormănene. Însă, adevăratul spectacol a fost asigurat, în proporţie de 90% de către liderul sindical al Cartel Alfa, Ion Ilie, care a avut grijă să-şi stimuleze colegii în direcţia lipsei de civilizaţie, de raţionament şi, în general, a scandalului.

Totul a început simplu şi, aparent, fără divergenţe, prin discursul de cinci minute al prefectului Zorinel Niculcea, care a menţionat că întrunirea Comisiei de Dialog Social s-a datorat intervenţiei directe al liderului sindical Ion Ilie, acesta solicitând implicarea autorităţilor publice locale în remedierea problemelor de dialog cu sindicatele. Evident, prefectul teleormănean a precizat că era într-adevăr cazul ca această comisie să se întrunească şi că, în continuare, se speră într-o bună comunicare între sindicate, patronate şi autorităţi publice. Răspunsul venit din partea liderului sindical Ion Ilie a frapat audienţa, care a simţit, pentru o oră, că priveşte la televizor un spectacol cu protagonişti de talia Simonei Senzual şi Ioana Tufaru.

Practic, utilizând un ton deloc adecvat, Ion Ilie a vorbit despre felul în care sindicaliştii îl înjurau pe fostul prefect, Niţulescu, de dincolo de geamurile Prefecturii, despre lipsa de reacţie a guvernului Ponta în raport cu problemele sindicatelor şi despre necesitatea alocării unor drepturi sporite liderilor de sindicate, care – din experienţă ştim – sunt mai ocupaţi să îşi asigure propriile beneficii decât să lupte pentru interesele membrilor simpli de sindicat. Astfel, Ilie i-a trasat lui Zorinel Niculcea “sarcina de serviciu” de a-i atrage atenţia lui Liviu Pop cu privire la nevoia cultivării dialogului social şi a precizat că se simte jenat de faptul că nu are posibilitatea să se reunească mai des cu membrii Comisiei de Dialog Social şi să îi cunoască mai bine. Desigur, din privirile acestora reieşea foarte clar că întâlnirile mai frecvente i-ar fi făcut pe ei să se simtă jenaţi de spectacolul lipsit de eleganţă prestat de liderii sindicatelor teleormănene. A urmat un schimb acid de replici între liderul sindical Dumitru Turturică şi Ion Ilie, continuat cu o adevărată ceartă cu o reprezentată a Patronatelor, fără ca nici unul dintre sindicalişti să ţină cont că vorbeau cu o femeie şi că, măcar în virturtea acestui lucru, ar fi putut să se comporte decent şi să încerce un dialog corect.

În repetate rânduri s-au urlat nume de partide, în ciuda rugăminţii prefectului Zorinel Niculcea de a nu se mai face această eroare, pentru că, prin ea însăşi, Comisia de Dialog Social este apolitică: “Aveţi tendinţa de a critica vechiul prefect, dar, de fapt, mă criticaţi pe mine, nu faceţi altceva decât să discutaţi despre problemele fostului guvern, incriminându-l şi pe cel actual. Eu cred că un dialog civilizat nu se construieşte aşa. E bine că ne întâlnim acum şi vă rog să fiţi mai puţin negativişti. Vom prelua propunerile de la dumneavoastră şi vom vedea ce se poate face”.

În cele din urmă, pentru cei care au avut nervi să reziste până la final acelui spectacol de prost gust, experienţa primului dialog în formula actuală cu sindicatele a fost una amară. Mulţi dintre cei prezenţi şi-au exprimat totuşi speranţa că, în timp, chiar şi sindicaliştii vor învăţa să îşi respecte propriul păr alb la fel de mult ca şi regulile dialogului social… civilizat.

One Comment

  1. Selciug Dan

    Daca Niculce este de prefect, atunci Teleormanul este de cacao!!!!Omul asta a fost vesnic angajat de partid facand numai belele pe unde a trecut!!!!(Angajat pe pile mereu, la Urbis a ajuns sa se bata cu inginerul Dida Virgil!!!!) Almajanu Marian, tu esti capul rautatilor ai distrus familii (Iliescu, Plopeanu, Popescu), este momentul sa dispari Marush cel gras si ultra nesimtzit!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.