Eveniment

Pompierii militari au intervenit la 55 de situații de urgență, în ultimele 48 de ore

Pompierii militari teleormăneni au gestionat 55 de evenimente în ultimele 48 de ore, dintre acestea 48 ale SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la unitățile de primiri urgențe, un incendiu la o casă de locuit în localitatea Vârtoapele de Sus, două incendii de vegetație uscată, un accident rutier, o misiune de monitorizare/verificare a unei posibile poluări în zona fluviului Dunărea (neconfirmată), o intervenție pentru deblocarea unei uși în vederea preluării unei persoane cu probleme medicale și o misiune de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor.

Pe de altă parte, în intervalul menționat, în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, personalul Inspecției de Prevenire din cadrul unității noastre a efectuat cinci controale de specialitate la localități și unități de învățământ, aplicând pentru neregulile constatate 32 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 12.500 de lei.

Intervenție dificilă la Vârtoapele de Sus, la un incendiu izbucnit într-o gospodărie

În cursul zilei de marți, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuința unei persoane din localitatea Vârtoapele de Sus, apelantul precizând că flăcările se propagaseră și la un garaj din apropiere. Pompierii militari roșioreni s-au deplasat la locul evenimentului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, unde au constatat faptul că incendiul izbucnise inițial la nivelul garajului, în care se afla un autoturism, propagându-se apoi la bucătăria locuinței și la două anexe gospodărești, cu pericolul distrugerii în totalitate a acestor construcții. Cu toate că intervenția a fost îngreunată de cantitatea mare de materiale ușor combustibile și a fumului dens rezultat din arderea acestora, echipajele au reușit să localizeze focul în limitele găsite, salvând în cea mai mare parte casa de locuit și mai multe bunuri de uz gospodăresc, valoarea acestora ridicându-se la peste 40.000 de lei.

Pagubele, reprezentând garajul, un autoturism Dacia Logan, o magazie în care se aflau lemne de foc, un adăpost de animale, bucătăria locuinței și mobilierul aferent, au fost estimate la suma de 25.000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul a fost generat de un scurtcircuit produs la instalația electrică a mașinii. Din fericire, la această intervenție nu s-au înregistrat victime.

Recomandări ale salvatorilor, pentru prevenirea incendiilor

Având în vedere că în ultima perioadă numărul incendiilor de vegetație uscată a crescut, reprezentanții ISU Teleorman atrag atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător,  cetăţenii sunt sfătuiți să respecte o serie de măsuri preventive privind folosirea focului deschis în cadrul gospodăriilor, respectiv: desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În ceea ce privește prevenirea incendiilor de locuințe, cetățenii sunt sfătuiți să manifeste în continuare atenție sporită în ceea ce privește utilizarea mijloacelor de încălzire, să curețe și să verifice periodic coșurile de fum, să evite supraîncălzirea sobelor, să amplasese materialele ușor combustibile la o distanță  de siguranță față de acestea, să depoziteze jarul și cenușa numai în gropi special amenajate, să nu folosească improvizații și să nu lase copiii în locuințe nesupravegheați, cu mijloacele de încălzire în funcțiune.

În cazul în care observă producerea unui eveniment care poate pune în pericol viața și bunurile materiale ale cetățenilor, aceștia sunt sfătuiți să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.