Pompierii militari au intervenit, în lunile august și septembrie, pentru stingerea a nu mai puțin de 502 incendii de vegetație uscată, evenimente ce au pus sau puteau pune în pericol viețile oamenilor, bunurile materiale ale acestora ori mediul înconjurător, informează ISU Teleorman.
Potrivit sursei citate, în această perioadă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman efectuează zilnic patrulări cu reprezentanții poliției în zonele în care au fost observate ori anunțate incendii de vegetație uscată, iar cei care vor fi găsiți vinovați de nerespectarea legii, vor fi aspru sancționați.
Cetățenii care dețin terenuri agricole sunt informați referitor la faptul că, în cazul în care inspectorii de prevenire din cadrul ISU Teleorman constată la fața locului că pe timpul campaniei agricole de recoltare nu au fost respectate normele specifice de apărare împotriva incendiilor prin delimitarea parcelelor de drumuri, păduri, căi ferate, instalații de transport gaze naturale/energie electrică, culturi agricole, gospodării ori alte vecinătăți, prin realizarea de fâșii arate, precum și dacă se constată folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole prin ardere, pot fi sancționați conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor cu amendă de la 5.001 la 10.000 lei, iar în conformitate cu prevederile HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire a incendiilor, cu amendă între 1.000 și 2.500 lei.
Cetățean din Plosca, amendat de pompieri după ce era să dea foc pădurii
Pompierii militari au fost anunțați, joi, 19 septembrie, de izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată în apropierea pădurii de pe raza localității Plosca, cu pericol de propagare la aceasta. În zona cuprinsă de flăcări, pompierii au găsit un cetățean, proprietarul uneia dintre parcele, care folosea focul deschis pentru distrugerea vegetației uscate, încălcând astfel prevederile legale în vigoare, potrivit cărora incendierea vegetației uscate este interzisă.
Pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incediilor, bărbatul a fost amendat de personalul Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Teleorman cu suma de 2.500 de lei, iar la fața locului au ajuns și reprezentanții Agenției de Plăți şi Intervenţie pentru Agricultură, Garda Naţională de Mediu Teleorman și un echipaj de poliție pentru luarea măsurilor legale.
Potrivit ISU Teleorman, acțiunile de control la nivelul județului se vor intensifica, scopul fiind descurajarea practicilor de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis.
În cazul incendiilor, coordonatele suprafețelor agricole afectate sunt înaintate de pompieri către APIA și GNM pentru sancționarea celor vinovați, conform prevederilor legale. Din punct de vedere legislativ, proprietarii de terenuri agricole sunt informați că incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat atât de pompieri, cât și de reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură sau Garzii Naționale de Mediu.
Cetățenii care dețin terenuri agricole sunt sfătuiți să manifeste responsabilitate și să ia toate măsurile necesare în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriște deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuințele oamenilor dar şi vieţile cetăţenilor, participanţi la trafic, pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea lor.