Eveniment

Pompierii atrag atenția: Fiți responsabili! Stop incendiilor de vegetație uscată!

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De asemenea, în conformitate prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, precum și cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”.

Din păcate, în această perioadă incendiile de vegetație uscată au luat amploare, unele persoane manifestând iresponsabilitate față de semeni și mediul înconjurător prin folosirea focului deschis pentru arderea gunoaielor și vegetație uscate din gospodării și de pe anumite terenuri, acestea reprezentând un real pericol pentru bunurile materiale din apropiere și pentru participanții la trafic, în cazul în care focul se manifestă în apropierea drumurilor publice.

Miercuri, 06 martie a.c., pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea a nouă incendii de vegetație uscată pe raza localităților Blejești, Stejaru, Guruieni, Zimnicea, Năsturelu, Prunaru (în apropierea E 70), Turnu Măgurele (în apropierea DN 65A), Gărăgău și Lunca. Misiunile pompierilor au fost extrem de dificile deoarece zonele erau greu accesibile pentru autospecialele de intervenție, iar vântul puternic favoriza propagarea rapidă a focului la vecinătăți, existând riscul de a ajunge în gospodării, curțile unor asociații agricole și chiar la litiera unei păduri.

Pompierii militari teleormăneni, sprijiniți de autoritățile locale și administratorii obiectivelor ce puteau fi afectate, au reușit să localizeze și să lichideze incendiile în limitele găsite, evitând producerea de pagube materiale însemnate.

Tot în cursul zilei de miercuri, o intervenție foarte dificilă a fost pe raza localității Stejaru, unde focul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, iar din cauza vântului puternic și direcției de propagare a incendiului, flăcările se puteau extinde la litiera unei păduri din acea zonă. Concomitent cu operațiunile desfășurate de militari pentru localizarea și lichidarea incendiului, personalul ocolului silvic a reușit să intervină cu un tractor cu plug, izolând astfel zona de ardere și facilitând stingerea rapidă a focului. Pagubele materiale, însemnând câteva culturi de viță de vie, pe cca. 4 ha, au fost estimate  la suma de 10000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 100000 de lei.

Locațiile suprafețelor agricole afectate de incendii sunt înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, pompierii recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive privind folosirea focului deschis în cadrul gospodăriilor: – desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt; – colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; – curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; – arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; – asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; – supravegherea permanentă a arderii; – stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; – interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.