Eveniment

Polițiștii teleormăneni, la datorie pentru o minivacanță în siguranță

Având în vedere că ziua de 15 august este declarată zi nelucrătoare, iar ziua de 16 august a fost declarată zi liberă, se creează premisele unei minivacanțe, fiind estimate creșteri ale valorilor de trafic pe arterele de circulație rutieră din județ.

Astfel, pentru fluidizarea traficului rutier și creșterea siguranței participanților la trafic, prevenirea faptelor antisociale și producerea unor accidente, siguranța cetățenilor care participă la evenimente sau manifestări religioase ori cultural-artistice, precum și pentru apărarea patrimoniului public și privat, 130 de polițiști vor acționa în teren, în medie, zilnic, pe toată perioada minivacanței.

În această perioadă, vor fi organizate aproximativ 80 de patrule de siguranţă publică, cele mai multe dintre ele cu mijloace auto, fiind utilizate toate autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere a traficului și pentru măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Pentru a se bucura în siguranță de timpul liber, polițiștii teleormăneni le recomandă cetățenilor să adopte un comportament responsabil, să aibă grijă de copii și de bunurile personale, iar șoferilor să conducă prudent și să respecte regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum, să nu aibă alte preocupări în timpul mersului și să păstreze distanța între vehicule.

De asemenea, în cazul în care sunt martorul sau victima unei infracțiuni, le recomandăm să apeleze gratuit numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau să anunțe cel mai apropiat polițist din teren.

Recomandări:

Pentru evitarea actelor de violență:

Consumați moderat băuturi alcoolice, atât la domiciliu, cât mai ales în locurile publice: terase, baruri, discoteci (petreceri onomastice).
Evitaţi să vă deplasaţi singuri după lăsarea întunericului.
La ore târzii evitaţi parcurile, locurile izolate sau întunecoase, zonele necirculate.
Evitaţi discuţiile contradictorii cu persoane aflate în stare de ebrietate sau cu un comportament agresiv.

Atenție la copii!

În această perioadă acordaţi o atenţie sporită supravegherii copiilor, mai ales în zonele aglomerate pentru a evita orice risc (dispariţie, accidente de circulaţie etc).
Explicaţi-le copiilor că nu trebuie să se îndepărteze de dumneavoastră şi nu trebuie să intre în discuţii cu persoane străine.
Asiguraţi-vă că cei mici ştiu: cum se numesc, adresa (domiciliul) şi numele părinţilor.

Pentru a preveni furturile din buzunare:

În zonele aglomerate din pieţe, bazare, gări, autogări, magazine, manifestaţi atenţie sporită asupra banilor sau altor obiecte personale.
Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare.
Ţineţi poşeta, cât mai aproape de dumneavoastră, având permanent control asupra ei.
În magazine evitaţi să lăsaţi gentile sau borsetele nesupravegheate în coşurile de cumpărături.
Când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi, ci numai suma de care aveţi nevoie.
Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră.
Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile locuinţei sau autoturismului.
În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră.
Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, reacţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din jur.

Pentru a preveni furturile de și din autoturisme:

Parcaţi autoturismul numai în locurile special amenajate în acest sens sau, dacă acestea nu există, în locuri iluminate şi pe care le puteţi supraveghea.
Nu lăsaţi autoturismul descuiat sau cu cheia în contact, chiar dacă lipsiţi pentru câteva momente.
La părăsirea autoturismului verificaţi sistemul de închidere al uşilor şi geamurilor şi porniţi alarma.
Nu lăsaţi în interiorul maşinii obiecte de valoare sau tentante (documente personale ori ale maşinii, bani, cărţi de credit, genţi de voiaj, poşete, borsete, , aparatură electronică, detectoare radar, GPS etc.
Evitaţi să lasaţi cumpărăturile în interiorul autoturismului pentru perioade mai mici sau mai mari. Implicit va creşte riscul ca aceste autoturisme să fie ţinta hoţilor.

Dacă plecați la drum:

Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia.
Respectaţi regulile de circulaţie, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră.
Folosiţi întotdeauna centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!!!
Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic ! Circulaţi cu viteză redusă în zonele aglomerate.
Opriţi autovehiculele doar în locurile special amenajate pentru a nu stânjeni circulaţia celorlalte vehicule şi a preveni apariţia blocajelor.
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice!
Evitaţi să conduceţi dacă sunteţi obosit! În cazul în care veţi parcurge o distanţă mai mare, opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a va odihni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.