Social

Poliţist, avocat, procuror, jurnalist: cele mai cerute meserii de către elevii din Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”

liceul pedagogicÎn săptămâna “Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, peste 50 de liceeni din clasele a XI-a şi a XII-a de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” au învăţat pentru o zi despre profesii, alături de şapte angajaţi în companii şi instituţii din Alexandria. Elevii au participat la a XI-a ediţie a programului internaţional de orientare profesională Junior Achievement România, Job Shadow Day®, program ce facilitează accesul elevilor la lumea reală a locurilor de muncă şi susţine implicarea companiilor şi a instituţiilor publice, de la manageri la profesioniştii din cele mai diverse meserii, în educaţia pentru orientare profesională a tinerilor. La proiect au participat cu interes atât companii private, cât şi instituţii publice.

Potrivit coordonatorului local Job Shadow Day®, prof. consilier Violeta Peşu, cele mai cerute meserii de anul acesta au fost cele de poliţist, avocat, procuror, jurnalist.

“Experienţa Job Shadow Day a însemnat un lucru deosebit de care nu ai parte în fiecare zi şi care îţi poate arăta cum să priveşti viaţa din mai multe perspective. Da, vreau să urmez o carieră în domeniul poliţiei pentru că îmi va construi personalitatea”, a declarat un elev din clasa a  XI-a C.

“Pentru mine a fost o experienţă interesantă pe care mi-aş dori să o repet  deoarece este esenţială pentru viitorul meu, influenţându-mi pozitiv deciziile. Acum cred că profesia de procuror este potrivită pentru mine, sunt o persoană obiectivă, sinceră, cu simţ practic, capacitate intelectuală, calităţi necesare pentru această meserie”, a spus o elevă din clasa a XI-a  D.

Totuşi, în program au participat şi elevi interesaţi de alte meserii, cum ar fi cea de psiholog, farmacist, cosmetician, bancher. “A fost ceva nou şi interesant, am aflat mai multe despre ceea ce înseamnă să lucrezi într-o bancă şi cred că mă va ajuta pe viitor. Doresc să urmez o carieră în acest domeniu pentru că îmi place ideea de a lucra la birou, să interacţionez cu persoanele şi să mă ocup de gestionarea banilor”, a declarat o elevă din clasa a XI-a.

“A fost un mijloc de informare şi un ajutor în luarea deciziei legate de facultatea pe care o voi urma. Îmi place modul în care personalul instituţiei vizitate pregătea preşcolarii şi aş dori ca în viitor să pot avea ocazia de a fi responsabilă de dezvoltarea şi buna creştere a copiilor”, spune o altă elevă din clasa a XI-a E.

Companiile şi instituţiile partenere ale programului în Alexandria au fost Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, Poliţia Municipiului Alexandria, Parchetul pe lîngă Tribunalul Teleorman, farmacii, bănci, saloane de cosmetică, mass media locale. În acest an, la program au participat la nivel naţional peste 19.000 de elevi din 200 de localităţi.

“Munca a fost enormă dar, după, satisfacţia a fost pe măsură când am aflat  impresiile elevilor după această experienţă. Mi-am propus ca la anul să implic mai multi elevi şi instituţii sau companii”, a declarat prof. Violeta Peşu la finalul proiectului.

În proiect au mai fost implicati profesorii diriginţi: Eliza Sotirescu, diriginte cls. a XI-a D, potrivit căreia: “Acest proiect a fost o oportunitate pentru elevii mei să trăiască o experienţă unică la viitorul loc de muncă pe care şi-l doresc, dar să-şi răspundă şi la întrebarea: Ce carieră vreau să urmez după finalizarea liceului?”.

De asemenea, printre diriginţii cu cei mai mulţi elevi implicaţi în proiect au fost profesoarele Gabriela Mita, diriginte la cls. a XI-a B şi Clara Armeanu, diriginte cls. a XI-a C. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.